Έργα κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών σε μία δημοπρασία

Παρουσιάζονται σε έκθεση ανοιχτή για το κοινό στο Ζάππειο
Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022 15:32
UPD:16:58

Γιάννης Τσαρούχης, Καικίας και Ζέφυρος,  ακρυλικό σε πλακάκι, 30 x 30 cm

A- A A+

Καλύπτοντας όλες τις κατηγορίες στις οποίες εξειδικεύεται ο Οίκος, η Vergos Auctions διοργανώνει μία σπονδυλωτή δημοπρασία, η οποία θα εκτείνεται σε τρεις βασικές θεματικές ενότητες, με μία πληθωρική γκάμα έργων τέχνης και αντικειμένων με ξεχωριστό ενδιαφέρον να περιλαμβάνεται σε κάθε μία από αυτές.

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί παρουσία κοινού στο Ζάππειο Μέγαρο, την Τετάρτη 1η Ιουνίου, στις 6 το απόγευμα, ενώ το διάστημα 29 με 31 Μαΐου θα λειτουργεί στον ίδιο χώρο έκθεση ανοιχτή για το κοινό, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όλους να θαυμάσουν δια ζώσης τα έργα της δημοπρασίας.

Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862), Μάχη Ελλήνων και Τούρκων

Ο  Ανδρέας Βέργος, Managing Director του Οίκου, είπε στη «Ν»:

«Η επιστροφή μας στον ιστορικό χώρο του Ζαππείου συνοδεύεται από μία πραγματικά εντυπωσιακή δημοπρασία, με έργα και αντικείμενα τέχνης από όλες τις κατηγορίες στις οποίες δραστηριοποιείται o Οίκος μας. Τα έργα τέχνης που  θα δημοπρατηθούν, καθρεφτίζουν την πορεία της νεοελληνικής ζωγραφικής, συνθέτοντας ένα μοναδικό χρονολόγιο τέχνης. Επιπλέον, με την καθιερωμένη έκθεση να ανοίγει τις πύλες της την Κυριακή 29 Μαΐου μας δίνεται η ευκαιρία να έρθουμε και πάλι κοντά με τους συνανθρώπους μας, κάτι που όλοι στερηθήκαμε τα τελευταία δυο χρόνια. Η έκθεση αποτελεί, επίσης, μία εξαιρετική ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με αριστουργήματα της νεότερης ελληνικής ζωγραφικής που σπανίως εκτίθενται στο ευρύ κοινό, καθώς αποτελούν μέρος ιδιωτικών συλλογών».

Αλέκος Φασιανός, Ρεμβάζων καπνιστής, λάδι σε μουσαμά, 89,5 x 99,5 cm

Νεοελληνική Ζωγραφική και Γλυπτική

Το πρώτο μέρος της δημοπρασίας, περιλαμβάνει 158 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής τέχνης καταξιωμένων καλλιτεχνών που διαμόρφωσαν τη νεοελληνική εικαστική σκηνή. Έμφαση δίνεται στους Έλληνες εικαστικούς, μεταξύ των οποίων οι Α. Ακριθάκης, Γ. Βαρώτσος, Γ. Γαΐτης, Απ. Γεωργίου, Δ. Διαμαντόπουλος, Ν. Εγγονόπουλος, Γ. Ζογγολόπουλος, Γ. Κόττης, Τ. Μαντζαβίνος, Χρ. Μπότσογλου, Χρ. Μποκόρος, Pavlos (Διονυσόπουλος), Γ. Ρόρρης, Π. Σάμιος, Εδ. Σακαγιάν, Β. Σπεράντζας, Π. Τέτσης, Takis (Βασιλάκης), Θ. Τσίγκος,  Α. Φασιανός, Β. Φωτόπουλος, Τζ. Χριστοφόρου κ.ά.

Θανάσης Τσίγκος, Λουλούδια σε μαύρο φόντο,  λάδι σε μουσαμά

Αντιπροσωπευτικά έργα μεγάλων δασκάλων, όπως οι Σπ. Βασιλείου,  Κ. Βολανάκης, Γ. Γουναρόπουλος, Φ. Κόντογλου,  Γ. Μαλέας, Γ. Μπουζιάνης, Γ. Μόραλης, Σπ. Παπαλουκάς, Κ. Παρθένης, Γ. Τσαρούχης, Ν. Χατζηκυριάκος - Γκίκας, Γ. Ιακωβίδης πλαισιώνουν αρμονικά τα έργα των σύγχρονων δημιουργών.

Στην κατηγορία αυτή, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν τα παρακάτω έργα:

- Θανάσης Τσίγκος, «Λουλούδια σε μαύρο φόντο», Τιμή εκτίμησης: € 20.000 - 30.000

Γιάννης Γαΐτης,Χωρίς τίτλο, λάδι σε μουσαμά, 100 x 65 cm

- Γιάννης Γαΐτης, «Χωρίς τίτλο», Τιμή εκτίμησης: € 10.000 - 15.000

- Γιάννης Τσαρούχης, «Καικίας και Ζέφυρος», Τιμή εκτίμησης: € 12.000 - 16.000

- Takis [Βασιλάκης], «Triple signal», Τιμή εκτίμησης: € 70.000 - 90.000

- Pavlos [Διονυσόπουλος], «Pot de fleurs», Τιμή εκτίμησης: € 25.000 - 35.000

Ατμομυοδρόμων Ευρώτας (τέλος 19ου αιώνα), Ξύλινο μοντέλο με πορσελάνινες φιγούρες, 55 x 75 cm

Ιστορικά, φιλελληνικά και λαϊκά αντικείμενα

Στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται μία σειρά από  πίνακες ζωγραφικής με θέματα εμπνευσμένα από τους αγώνες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, τοπογραφίες μέσα από το βλέμμα φιλελλήνων ταξιδιωτών και καλλιτεχνών της εποχής, ιστορικά πορτρέτα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης με φιλελληνική ταυτότητα καθώς και πολλά άλλα είδη ιστορικής και πολιτιστικής αξίας.

Διονύσιος Τσόκος (1814-1862), Πορτρέτο άνδρα, λάδι σε μουσαμά, 47,5 x 41 cm

Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει ένα από τα σερβίτσια της οικογένειας Καποδίστρια, που φέρει το οικόσημό τους. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει, επίσης, στο έργο του Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862), «Μάχη Ελλήνων και Τούρκων», το οποίο αγοράστηκε από τον Αλέξανδρο Ιόλα στο Παρίσι, από αντικέρ που συνήθιζε να ψωνίζει μεταξύ 1948-1950. Έκτοτε, κοσμούσε τους τοίχους του θρυλικού σπιτιού της Αγίας Παρασκευής για μεγάλο διάστημα και εκτέθηκε σε πολλές εγχώριες εκθέσεις, μεταξύ των οποίων στη Βουλή των Ελλήνων, στην Εθνική Πινακοθήκη και το Πολεμικό Μουσείο, όπου το έργο παρουσίασε ο τότε πρόεδρος της δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο του 1821.

Pavlos [Διονυσόπουλος], Pot de fleurs, χαρτί αφίσας, κουτί plexiglass, 106 x 112 x 6 cm

Πολύτιμα κοσμήματα

Τις γνωστές κατηγορίες ειδών που έχουν αναδείξει τη Vergos Auctions ως τον μεγαλύτερο Οίκο δημοπρασιών στην Ελλάδα, έρχεται να συμπληρώσει η κατηγορία πολύτιμων κοσμημάτων, που περιλαμβάνει μοναδικά, υψηλής αισθητικής και αξίας κομμάτια, τα οποία έχουν επιλεχθεί και εκτιμηθεί από εξειδικευμένη ομάδα του Οίκου. Πολλά δε από αυτά φέρουν την υπογραφή φημισμένων κοσμηματοποιών της Ελλάδας, όπως Zolotas και Lalaounis, καθώς και του εξωτερικού, όπως οι Οίκοι Chopard και Chaumet. Ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια, τα οποία ανήκαν στην αείμνηστη ηθοποιό Ζωή Λάσκαρη και ήταν μία επιλογή και αγορά της ίδιας κατά τη διάρκεια ταξιδιού της σε χώρα της Μέσης Ανατολής, όπως φαίνεται και από το πιστοποιητικό που τα συνοδεύει.

Δαχτυλίδι Chopard,με τρία διαμαντάκια Happy Diamonds

Η δημοπρασία θα μεταδοθεί παράλληλα ζωντανά από την ιστοσελίδα του Οίκου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι που δεν θα παρευρίσκονται στην αίθουσα, μπορούν εναλλακτικά να συμμετέχουν μέσω διαδικτύου, γραπτής ή/και τηλεφωνικής προσφοράς.

Ζάππειο Μέγαρο - ωράριο έκθεσης

Κυριακή, 29 Μαΐου, 12:00 μ.μ. έως 9:00 μ.μ.
Δευτέρα, 30 Μαΐου, 10:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ.
Τρίτη, 31 Μαΐου, 10:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς