Σε... σημείο μηδέν η συνάντηση Μητσοτάκη- Ελπιδοφόρου - Δεν θα πραγματοποιηθεί

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021 21:02
UPD:24/09/2021 00:12
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Δεν θα πραγματοποιηθει η συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο  αύριο στη Νέα Υόρκη, μετά τις αντιδράσεις για την παρουσία του προκαθήμενου της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στις ΗΠΑ, σε τελετή εγκαινίων του  λεγόμενου «Τουρκικού Κέντρου» , που οργάνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συμμετείχε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επρόκειτο να ξεναγηθεί στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο «σημείο μηδέν», που ξανακτίστηκε μετά την ολοσχερή καταστροφή του κατά τις επιθέσεις της 11η Σεπτεμβρίου.

Επισήμως ως αιτία της αναβολής προβάλλεται η προσθήκη στο πρόγραμμα του κ.Μητσοτάκη συνάντησης με τη διευθυντική ομάδα της Wall Street Journal.

Ωστόσο, αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος προχώρησε σε δηλώσεις,όπου εξηγεί τους λόγους της παρουσίας του στην τουρκική εκδήλωση ενώ εκφράζει την λύπη του για την «οδύνη που προκάλεσε»

Σήμερα το μεσημέρι κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, εξέφρασε την ενόχληση της Αθήνας για την κίνηση του κ. Ελπιδοφόρου.

«Μας ενόχλησαν οι κινήσεις του Αρχιεπισκόπου. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της» ήταν το σχόλιό του.

Υπενθυμίζεται ότι  χθες ακύρωσε την συνάντησή του, με τον κ. Ελπίδοφόρο και ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, ενώ  σκληρή ανακοίνωση εξέδωσαν και οι οργανώσεις – μέλη της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής.

Σύμφωνα με κύκλους της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο κ.Ελπιδοφόρος έλεγε σε συνομιλητές του πως δέχθηκε μια επίσημη πρόσκληση από διπλωματική αντιπροσωπεία της Τουρκία μη μην γνωρίζοντας ποιοι θα είναι παρόντες.

Οι ίδιοι κύκλοι  υποστήριζαν ότι ο κκ Ελπιδοφόρος αποδέχθηκε την πρόσκληση γιατί αυτή είναι και η συνολική προσέγγιση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ότι ο ίδιος ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. 

Όπως διευκρινιζόταν η «γραμμή» είναι  η Αρχιεπισκοπή να είναι παρούσα σε fora που παρίσταται η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας για εθνικούς λόγους και προστασίας του ρόλου του θεσμικού ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή