ΦΣΘ: Δεν είναι αρμοδιότητα φαρμακείων η έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού

Ούτε η καταχώρηση αποτελεσμάτων self tests
Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 14:46
UPD:14:53
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διευκρινίζει ότι τα φαρμακεία δεν είναι αρμόδια για την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού ούτε για την καταχώρηση αποτελεσμάτων των self tests, αλλά έχουν επιφορτιστεί μόνο με τη διαδικασία κλεισίματος ραντεβού για τον εμβολιασμό.

Στη ΦΣΘ σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται αυξημένη προσέλευση πολιτών που ζητούν την έκδοση του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους μέσω της πλατφόρμας gov.gr καθώς και την καταχώρηση του αποτελέσματος του self test που έχουν πραγματοποιήσει, ενώ τονίζει ότι η διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού εμβολιασμού απαιτεί χρήση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, όπως κωδικούς taxisnet, τα οποία δεν έχει και δεν πρέπει να έχει στη διάθεσή του ο φαρμακοποιός.

Για τον λόγο αυτό, απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην προστρέχουν στα φαρμακεία για την έκδοση του πιστοποιητικού εμβολιασμού τους, αλλά είτε να το εκδίδουν οι ίδιοι ηλεκτρονικά είτε να ζητούν την έκδοσή του από τα ΚΕΠ, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτείας.

Όσον αφορά τα self tests, ο ΦΣΘ υπενθυμίζει ότι τα φαρμακεία έχουν αναλάβει μόνο τη διάθεσή τους προς τους δικαιούχους, όπως αυτοί ορίζονται κάθε φορά από τα αρμόδια υπουργεία και δεν υποχρεούνται να καταχωρούν και να εκτυπώνουν τις δηλώσεις του θετικού ή αρνητικού αποτελέσματος. Επίσης διευκρινίζεται ότι οι φαρμακοποιοί δεν είναι αρμόδιοι για την εγγραφή των πολιτών στην άυλη συνταγογράφηση.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή