Σύνοδος για το Κλίμα: Περαιτέρω στόχους για τις εκπομπές ρύπων θα ανακοινώσει ο Τζόνσον

Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 07:54
UPD:07:56
REUTERS/PASCAL ROSSIGNOL

Αύριο θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα.

A- A A+

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο Μπόρις Τζόνσον, θα ανακοινώσει περαιτέρω φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση.

Στη σύνοδο κορυφής που αναμένεται να διεξαχθεί αύριο Πέμπτη με οικοδεσπότη τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο κ. Τζόνσον αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησής του για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 78% μέχρι το 2035 σε σύγκριση με το επίπεδο του 1990.

Η δέσμευση αυτή θα σημάνει ότι η Βρετανία θα παραμείνει σε καλό δρόμο για να μειώσει τη συμβολή της στην κλιματική αλλαγή και να τηρήσει τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη κάτω από τους 2° Κελσίου και ή δυνατόν στον 1,5° Κελσίου, ανέφερε το Λονδίνο χθες.

Εξαγγελίες για αερομεταφορές και ναυτιλία

Για πρώτη φορά οι εξαγγελίες του Μπόρις Τζόνσον θα αφορούν τους τομείς των αερομεταφορών και της ναυτιλίας· ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα δεσμευθεί πως θα εγγραφούν σε νόμο.

Οι νέοι στόχοι περιγράφονταν σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε το 2020 από την Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, ανεξάρτητο θεσμό.

Ανάμεσα στις προτάσεις της επιτροπής είναι η βιομηχανία να χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό παραγόμενο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντί της καύσης ορυκτών καυσίμων, καθώς και να αιχμαλωτίζονται εκπεμπόμενες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και να αποθηκεύονται υποθαλάσσια.

Η Επιτροπή αναγνώριζε ότι οι στόχοι που έθεσε είναι «δύσκολοι» και θα αλλάξουν τον τρόπο που οι πολίτες θερμαίνουν τα σπίτια τους, ταξιδεύουν, ακόμα και τον τρόπο που τρώνε.

Ικανοποίηση και αμφιβολίες

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα εξέφρασε ικανοποίηση για τους νέους στόχους αλλά πρόσθεσε πως «δεν μπορεί κανείς να εμπιστευθεί» την κυβέρνηση και τη βούλησή της να «κάνει πραγματικότητα τη ρητορική» αυτή.

Ο Κόνορ Σουόρτς, ακτιβιστής της οργάνωσης Φίλοι της Γης, εκτίμησε πως οι στόχοι είναι σημαντικοί, αλλά χωρίς τις σωστές πολιτικές θα μείνουν κενό γράμμα.

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ήδη δυσκολεύεται να εκπληρώσει τους υπάρχοντες, πολύ λιγότερο φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει» για την προστασία του περιβάλλοντος, εξήγησε.

«Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον μπορεί να θέλει να δείξει πως αναλαμβάνει παγκόσμιο ηγετικό ρόλο, αλλά με δεδομένη τη στήριξή της στην κατασκευή νέων δρόμων και στην επέκταση αεροδρομίων και με την τεράστια οικονομική υποστήριξή της για την εκμετάλλευση τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μοζαμβίκη, κανένας δεν θα την πάρει στα σοβαρά», συμπλήρωσε ο κ. Σουόρτς.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ και dpa

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή