Καθησυχαστικοί οι ειδικοί για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020 08:36
UPD:10:03
REUTERS/JOHN SIBLEY
A- A A+

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι ειδικοί για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία οδηγώντας την μία μετά την άλλη τις ευρωπαϊκές χώρες να αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς τη χώρα. Το νέο στέλεχος θεωρείται ότι αυξάνει την μεταδοτικότητα καθώς εξαπλώνεται ταχύτερα συγκριτικά με την αρχική μορφή του ιού. Ωστόσο, δεν θεωρείται πιο θανατηφόρο. Όπως μεταδίδει το BBC, kορυφαίοι αξιωματούχοι της υγείας ανέφεραν ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι η νέα παραλλαγή ήταν πιο θανατηφόρα ή θα αντιδρούσε διαφορετικά στα εμβόλια, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν έως και 70% πιο μεταδοτική.

Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού εξαπλώθηκε ταχύτατα στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία, αναγκάζοντας τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να επιβάλει εσπευσμένα από χθες νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα Επιπέδου 4 στην περιφέρεια του Λονδίνου και τη νοτιοανατολική Αγγλία. Μέχρι στιγμής κρούσματα του νέου στελέχους έχουν εντοπιστεί στη Δανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Νότια Αφρική. 

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Βρετανία, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υποστήριξε ότι «τα δεδομένα δεν είναι πλήρη για τη νέα μετάλλαξη και πρέπει να εξετάσουμε τα δεδομένα για να μπορέσουμε να πούμε τις επόμενες μέρες πόσο ανησυχητική είναι».

«Υπάρχει μια σπασμωδική αντίδραση από τις αρχές της Βρετανίας, καθώς από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού δε συμπεριφέρεται με αξιοπιστία παρά το γεγονός ότι όλοι υποληπτόμαστε το υψηλό επίπεδο της επιστήμης της. Η Μεγάλη Βρετανία συνολικά σε αυτή την πανδημία αν δούμε πώς αντιδρά από την αρχή δεν είναι ένα καλό παράδειγμα. Από την αρχή άλλοτε δεν υπήρχε ο ιός, άλλοτε τα μέτρα ήταν πολύ χαλαρά άλλοτε πολύ σκληρά, δεν είχε δηλαδή μια συγκεκριμένη γραμμή πλεύσης», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Τα εμβόλια που βασίζονται στη νέα τεχνολογία, το m-RNA, μπορούν να προσαρμοστούν και δε θα έχουν πιθανότατα πρόβλημα με τη μετάλλαξη που παρατηρείται. Θα είναι αποτελεσματικά», σημείωσε αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης.

Πρόσθεσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή ελέγχεται αν ανιχνεύεται από τα rapid tests ή τους μοριακούς ελέγχους. «Η τεχνολογία που ακολουθούν τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna ακολουθούν άλλη τεχνολογία από αυτή του εμβολίου της γρίπης και είναι τέτοια που καλύπτει τις μικρές μεταλλάξεις. Δε χρειάζεται να πάμε στην ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου», εξήγησε. 

Σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να μην κλείσει τα σύνορα στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπογράμμισε ότι «όταν στην πρώτη φάση οι χώρες που έκλεισαν τα σύνορα στην Κίνα είχαν πολύ μεγάλη διάδοση και αυτές που δεν τα έκλεισαν κι ήλεγχαν τους ταξιδιώτες δεν είχαν μεγάλη διάδοση».  

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα πρέπει ο κόσμος να εμβολιάζεται για τον κορωνοϊό κάθε χρόνο, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου απάντησε ότι θα εξαρτηθεί από το πόση θα είναι η ανοσία που δίνει το εμβόλιο, καθώς ακόμα δεν έχει αποδειχτεί, δεδομένου ότι οι άνθρωποι που νόσησαν δεν έχουν καν συμπληρώσει 12 μήνες. Ωστόσο, δεν το απέκλεισε.

 Εξίσου καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος μίλησε επίσης στον ΣΚΑΪ.  «Έχουμε δει κάποιες μεταλλάξεις στα γονίδια, τα οποία κωδικοποιούν την παραγωγή πρωτεϊνών που φτιάχνουν την πρωτεΐνη S, με την οποία ο ιός προσκολλάται στα κύτταρα. Αν οι μεταλλάξεις αυτές διευκολύνουν την προσκόλληση, αυξάνουν τη μεταδοτικότητα. Δεν ξέρουμε όμως αν διευκολύνει κι άλλες διαδικασίες ενδοκυττάριες που κάνουν πιο βαριά τη νόσο.», ανέφερε. 

«Έχουμε δει ήδη αρκετές μεταλλάξεις από την αρχή και δεν δημιούργησαν κάποια προβλήματα. Δεν έχουμε δεδομένα για τη συγκεκριμένη ακόμα. Μέχρι να έχουμε τα δεδομένα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.», τόνισε ο κ. Γώγος γνωστοποιώντας ότι σήμερα θα συνεδριάσει σχετικά με τα δεδομένα που έχει για τη μετάλλαξη η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. 

Αναφερόμενος στο μέτρο της Ελλάδας να επιβάλλει καραντίνα επτά ημερών για τις αφίξεις από τη Βρετανία αλλά να μην κλείσει την αεροπορική σύνδεση με την Βρετανία, ο κ. Γώγος υποστήριξε ότι «με τα δεδομένα που έχουμε έως τώρα είναι βαρύ το μέτρο της αναστολής πτήσεων και κλείσιμο συνόρων.». 

Όσον αφορά τα εμβόλια, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι στοχεύουν σε πολλές πρωτεΐνες, άρα κατά πάσα πιθανότητα θα δράσουν και κατά της μετάλλαξης. «Σύντομα θα έχουμε δεδομένα για την αντιγονικότητά του, τη διασπορά και τη βαρύτητα της νόσου», συνέχισε. 

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τοποθετήθηκε επίσης ο καθηγητής  Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης ο οποίος ανέφερε πως η εκτίμηση πως το νέος στέλεχος στη Βρετανία είναι 70% πιο μεταδοτικό δεν έχει αποδειχθεί. «Περισσότερο θα έλεγα ''πολιτική'' υπόθεση ίσως και για να δικαιολογήσει τη μεγάλη διασπορά και να μην εμφανιστεί ως λάθος της Βρετανικης κυβέρνησης», σημείωσε εξηγώντας πως είναι πιο πιθανό η μεγάλη παρουσία του νέου στελέχους στη Βρετανία να οφείλεται στην τύχη. 

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Δερμιτζάκη:

«Το νέο στέλεχος στη Βρετανία.

Εμφανίστηκε ένα νέο στελεχος με σειρά μεταλλάξεων σε σχέση με το προηγούμενο που δημιούργησε την εντύπωση οτι μεταδίδεται πιο γρήγορα με βάση το γεγονος ότι είναι το 65-70% των μολύνσεων σε Λονδίνο και νότια Αγγλία. Αυτό ομως δε σημάνει ότι είναι και πιο μεταδοτικό. Αυτη η εκτίμηση ότι είναι 70% πιο μεταδοτικό στη Βρετανία δεν έχει αποδειχθεί, και είναι περισσότερο θα έλεγα «πολιτική» υπόθεση ίσως και για να δικαιολογήσει τη μεγάλη διασπορά και να μην εμφανιστεί ως λάθος της Βρετανικης κυβέρνησης. Η μεγάλυτερη πιθανότητα είναι ότι η μεγάλη παρουσία του στη Βρετανία είναι κατά τύχη. Επιστημονικά αυτό ονομάζεται drift δήλαδη τυχαία μετάβαση του ιού σε άλλη κατάσταση χωρίς να σημαίνει ότι άλλαξαν τα «βιολογικά» του στοιχεία, δηλαδή η αλληλεπίδραση του με τον ανθρώπινο οργανισμό. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να δείξει κανένας μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που δεν έχει γίνει ακόμα. Όποτε ας μην αγχωνόμαστε. Αυτά γίνονται συνέχεια.

Παρολαυτα όμως μας λέει και ότι, πάλι κατά τύχη, μπορεί κάποια στιγμή (με πολύ μικρή πιθανότητα) να προκύψει στέλεχος ανθεκτικό στο εμβόλιο. Άρα εμβολιασμοί γρήγορα και όσο πιο πολλοί γίνεται και κατά προτίμηση με χαμηλό ιικο φορτίο στην κοινότητα». 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή