Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: Η Ελλάδα δεν έχει δικαιώμα να παγώνει τις αιτήσεις ασύλου

Δευτέρα, 02 Μαρτίου 2020 18:08
UPD:18:24
REUTERS/Denis Balibouse
A- A A+

Κριτική στην απόφαση της ελληνικής κυβένησης να αναστείλει για έναν μήνα την υποδοχή αιτήσεων ασύλου ασκεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNHCR) για τους πρόσφυγες.

Σε ανακοίνωσή της η UNCHR επισημαίνει πως είναι σημαντικό οι αρχές να αποφεύγουν «δυσανάλογα» μέτρα. «Όλα τα κράτη έχουν δικαίωμα να ελέγχουν τα σύνορά τους και να διαχειρίζονται άτακτες ροές, αλλά την ίδια ώρα θα πρέπει να αποφεύγουν υπέρμετρη ή δυσανάλογη ισχύ και να διατηρούν τα συστήματα διαχείρισης αιτήσεων ασύλου» επισημαίνει και υποστηρίζει πως ούτε το κοινοτικό ούτε το διεθνές Δίκαιο προσφέρει «κάποια νομική βάση για την αναστολή του συστήματος υποδοχής αιτήσεων ασύλου». 

Σημειώνεται πως το Μαξίμου σε ενημέρωσή του για τις αποφάσεις που έλαβε το ΚΥΣΕΑ αναφέρει πως από τις 27 Φεβρουαρίου «η χώρα δέχεται αιφνίδια, μαζική και διογκούμενη μετακίνηση πληθυσμών υπηκόων τρίτων χωρών που συγκεντρώνονται στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας» και προσθέτει πως «η χώρα έχει τη συνταγματική υποχρέωση να προστατεύει τα σύνορά της και να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της, χρησιμοποιώντας όποιο μέτρο χρειαστεί».Σημειώνει επίσης ότι «προβλέπονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο προσωρινά μέτρα σε περίπτωση έκτακτων και εξαιρετικών συνθηκών. Σε κάθε περίπτωση, υπό τις παρούσες συνθήκες έχουμε τελείως βγει από το πλαίσιο της διεθνούς προστασίας των προσφύγων, που στηρίζεται σε μεμονωμένες και εξατομικευμένες αιτήσεις».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή