Εικαστική άσκηση ανάμεσα στο φυσικό και το τεχνητό

Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020 09:01
A- A A+

Ατομική έκθεση του Νίκο Μάρκου με τίτλο «Inner Space», η οποία παρουσιάζει μία καινούργια φωτογραφική ενότητα, ως συνέχεια  της  ατομικής του έκθεσης «Monumenta Naturalia» (2012), εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου,  στην γκαλερί CITRONNE [Πατριάρχου Ιωακείμ 19, Κολωνάκι].

Ο Νίκος Μάρκου παρατηρεί, συνθέτει και καταγράφει τον «κόσμο» -όρος ο οποίος επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες: σύμπαν, διάστημα, κόσμημα, σύνολο ανθρώπων, χώρος... Στην τελευταία αυτή ενότητα, οι φωτογραφίες είναι καταγραφή / ντοκουμέντο ενός εσωτερικού κόσμου· το «Inner Space». Ο Νίκος Μάρκου «σκηνοθετεί» τις φωτογραφίες - συνθετικά «τοπία»,  χρησιμοποιώντας αντικείμενα «objets trouvés», όπως είναι οι πέτρες, το χώμα, το χαρτί, οι βόλοι. Αποσπά τα αντικείμενα αυτά από το πλαίσιό τους, τα ιδιοποιείται, τα αλλάζει, τα σκηνοθετεί και, στη συνέχεια, τα φωτογραφίζει.

Προκύπτει, δηλαδή, μια νοητή πραγματικότητα, ακίνητη και πεπερασμένη. Είναι μια εικαστική άσκηση ανάμεσα στο φυσικό και το τεχνητό· προσομοιάζει στο φυσικό,  απορρέει, όμως, από την φαντασία του φωτογράφου.

Η φωτογραφική ενότητα «Inner Space», που θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου, παρουσιάζεται σε διαλογική συνέχεια με τις προηγούμενες  «Topos» και «Nature Monuments». Επίσης, σε μία σειρά βίντεο του Νίκου Μάρκου, που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της έκθεσης, η κινούμενη εικόνα «διαλέγεται» με το φωτογραφικό έργο και λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην καινούργια και τις παλαιότερες ενότητες του Νίκου Μάρκου.

Ο Νίκος Μάρκου (Αθήνα, 1959), σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά από το 1980 εργάζεται ως καλλιτέχνης φωτογράφος. Έχει κάνει δεκαπέντε ατομικές εκθέσεις σε Mουσεία και γκαλερί στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε πάνω από εξήντα ομαδικές εκθέσεις· επίσης, έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Το έργο του  έχει δημοσιευτεί σε δύο μονογραφίες: Geometries, κείμενα: Κωστής Αντωνιάδης & Όλγα Δανιηλοπούλου, εκδόσεις Αδάμ 2000 και COSMOS, κείμενο: Ηρακλής Παπαϊωάννου, εκδόσεις tetarto, 2004.

 

Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ. 11.00-15.00 & 17.00-20.00, Τετ. 11:00-15:00 και Σαβ., 11.00-16.00

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή