Ελληνική Μόδα - 100 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας

Στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019 08:01

 

Φόρεμα από κεραμιδί μερσεριζέ με κεντημένα φυτικά σχέδια Δεκαετία 1920

A- A A+

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» (ΠΛΙ), διοργανώνουν την έκθεση «Ελληνική Μόδα - 100 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας» η οποία παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» [Πειραιώς 254, Ταύρος].

Αριστερά - Σύνολο μεταξωτό του Γιάννη Τσεκλένη. Συλλογή - «Μακεδονικό Μωσαϊκό» Αθήνα 1982 Δεξιά Φόρεμα μάξι από καφέ κρεπ με ενυφασμένα γεωμετρικά σχέδια του οίκου “Nikos-Takis” Δεκαετία 1970

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει, μέσα από 140 περίπου ενδύματα της συλλογής μόδας του ΠΛΙ, την έμπνευση και επιρροή των δημιουργών από όλες τις ιστορικές περιόδους της πορείας του ελληνικού έθνους και του πολιτισμού (αστικού και λαϊκού), που δημιουργήθηκε σε όλες τις μορφές της τέχνης και της χειροτεχνίας.

Η επιμέλεια της έκθεσης και τα κείμενα ανήκουν στον ενδυματολόγο-σκηνογράφο Νίκο Σαριδάκη, ενώ τον σχεδιασμό του εκθεσιακού χώρου ανέλαβε ο μόνιμος συνεργάτης του ΠΛΙ, Σταμάτης Ζάννος.

 

Αριστερά Πανωφόρι υφαντό μαλλομέταξο με τερζίδικο κέντημα. Δεξιά Σύνολο υφαντό κουκουλάρικο. Αθήνα 1930 

Παράλληλα με την έκθεση, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, θα παρουσιάζονται -μετά από επιλογή- επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Mόδας, με σύγχρονες δημιουργίες υψηλής αισθητικής και με σημείο αναφοράς και έμπνευσης τον ελληνικό πολιτισμό.

Φόρεμα από γκρι ανοιχτό κρεπ με σφηκοφωλιάΑθήνα. Δεκαετία 1940.

Τέλος, στο πλαίσιο της έκθεσης θα υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά Νηπιαγωγείου και μαθητές Δημοτικού, καθώς και εκπαιδευτικές ξεναγήσεις Γυμνασίου και Λυκείου από το Τμήμα των Μουσειοπαιδαγωγών του «Ελληνικού Κόσμου».

 

Φόρεμα στράπλες, ντραπέ, του Γιάννη Ευαγγελίδη από φιστικί σατέν ύφασμα Δεκαετία 1950

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – κλειστά, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 09:00 - 13:30, Παρασκευή 09:00 - 20:00, Σάββατο 11:00 - 16:00, Κυριακή 10:00 - 18:00                        

gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή