Αλεξάνδρα Κολλάρου: «…έχω μεγάλη εμπειρία αλλά παραμένω πάντα μαθήτρια…»

Δέκατη «Έκπληξη» για τους άστεγους της Αθήνας
Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 09:13
UPD:20:14
A- A A+

Για  ακόμα μία φορά, η Τέχνη θέτει υπό τη σκέπη της τους άστεγους της Αθήνας, καθώς η καλλιτεχνική κοινότητα στέκεται στο πλάι τους για 10η χρονιά, μέσα από την έκθεση «ΕΚΠΛΗΞΗ X» που θα παρουσιαστεί στην «The Project Gallery», εγκαινιάζοντας τις νέες εγκαταστάσεις της στο Μοναστηράκι, μεταξύ 11-13 Οκτωβρίου [Νορμανού 3, Αθήνα, 1ος όροφος].

Για αυτή την ομαδική έκθεση, που χρησιμοποιεί την Τέχνη για να κάνει τη ζωή όλων πιο όμορφη – καθώς τα έργα διατίθενται έναντι συμβολικού ποσού, ώστε να μπορούν όλοι να στηρίξουν τη δράση,  η επιμελήτριά της, η πολυδιάστατη κυρία της Τέχνης Αλεξάνδρα Κολλάρου, μίλησε μαζί μας.

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την έκθεση «ΕΚΠΛΗΞΗ Χ»;

«Η “ΕΚΠΛΗΞΗ Χ” είναι μια μεγάλη γιορτή αγάπης για τον συνάνθρωπο και για την Τέχνη. Είναι ξεχωριστή γιατί σηματοδοτεί μια δεκαετία καλλιτεχνικής προσφοράς και την κορύφωση της ομώνυμης εκστρατείας του artAZ.

Για δέκατη χρονιά λοιπόν, καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο -από Βραζιλία μέχρι Νέα Ζηλανδία και όλα τα ενδιάμεσα!- ενώνονται και χρησιμοποιούν το ταλέντο τους, για να βοηθήσουν τους λιγότερο τυχερούς συνανθρώπους μας. Παράλληλα με τη φιλανθρωπική της διάσταση, η έκθεση φέρνει την τέχνη κοντά στον κόσμο, κάνοντάς την προσιτή σε όλους, οικονομικά αλλά και ουσιαστικά. Η έκθεση δε σε αποξενώνει ούτε σου ζητά να είσαι ειδικός –αντίθετα, σε καλεί να τη γνωρίσεις και να την απολαύσεις όπως είσαι. Κάθε έκθεση είναι ένα μικρό εικαστικό πανόραμα, μία εικόνα του τι συμβαίνει τώρα στον εικαστικό χώρο και περιμένουμε τον κόσμο να έρθει να μοιραστεί μαζί μας τη χαρά και τη δύναμη της τέχνης να φέρει θετική αλλαγή. 

Εκτός από την κεντρική έκθεση, φέτος έχουμε τη σιωπηλή δημοπρασία, τον τυφλό τοίχο -έργα που είναι τυλιγμένα σε αδιαφανές χαρτί, μια μίνι επίδειξη έργων επαυξημένης πραγματικότητας και άλλες μικρές και μεγάλες εκπλήξεις που θα ανακαλύψουν μόνο όσοι μας επισκεφθούν». 

Μας εξηγείτε, λίγο παραπάνω, τη διαδικασία απόκτησης ενός έργου;

«Η διαδικασία χρειάζεται λίγη προσοχή. Τα έργα διατίθενται με σειρά προτεραιότητας και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αγοράσει μέχρι 3 έργα. Η πρώτη φάση της έκθεσης πραγματοποιείται online (www.artaz.gr/surprise), ώστε να μπορέσει το κοινό να μελετήσει τα έργα πριν μας επισκεφθεί στον εκθεσιακό χώρο. Τα έργα είναι υπογεγραμμένα σε κρυφό σημείο και η ταυτότητα του καλλιτέχνη αποκαλύπτεται μετά την αγορά –το αναγνωριστικό κάθε έργου είναι ο κωδικός αριθμός του. Οι ενδιαφερόμενοι σημειώνουν προκαταβολικά τους κωδικούς που επιθυμούν και στα εγκαίνια της έκθεσης, την Παρασκευή 11/10, ξεκινάει η πώληση. Το Σάββατο 12/10, η έκθεση είναι ανοιχτή όλη την ημέρα και μπορεί κανείς να μελετήσει τα έργα με την ησυχία του και να κλείσει ό,τι θέλει. Την τελευταία μέρα της έκθεσης (Κυριακή 13/10) εκτίθενται μόνο τα διαθέσιμα έργα -οι επισκέπτες μπορούν επί τόπου να διαλέξουν έργα και να τα πάρουν μαζί τους φεύγοντας». 

Πώς ανταποκρίνεται το κοινό στο ιδιαίτερο αυτό κάλεσμα της Τέχνης;

«Ο κόσμος είναι πολύ θετικός απέναντι στη δράση μας. Έχουμε επισκέπτες που είναι μαζί μας από την πρώτη χρονιά και περιμένουν κάθε χρόνο την έκθεση με ανυπομονησία. Ένα βασικό στοιχείο της δράσης είναι ότι δίνει στο κοινό την ευκαιρία να στηρίξει έναν σοβαρό σκοπό, παίρνοντας παράλληλα πίσω κάτι ο ίδιος –κάτι πολύτιμο μάλιστα, που ενδεχομένως να μην είχε δυνατότητα να αποκτήσει υπό άλλες συνθήκες. Έτσι υπάρχει κάποιος ενθουσιασμός που συνήθως απουσιάζει από τα δρώμενα φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Η “ΕΚΠΛΗΞΗ”, όμως, δεν είναι κάτι συνηθισμένο, είναι μοναδική».

Η στήριξη των άστεγων συνανθρώπων μας  είναι ο πυρηνικός στόχος της έκθεσης. Σκέψεις και συναισθήματά σας από την επαφή με αυτόν τον τόσο ευαίσθητο στόχο;

«Περπατώντας στο κέντρο, σε δρόμους της Αθήνας, στα τέλη του 2008, συνειδητοποίησα το πρόβλημα για πρώτη φορά. Με σόκαρε σαν εικόνα αλλά, κυρίως, σαν ιδέα –σκέφτηκα  πώς και γιατί φτάνεις σε αυτό το σημείο, και ότι δεν ξέρεις ποτέ τι φέρνει η ζωή -θα μπορούσε να συμβεί και σε εμένα, σε εσένα, θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε. Ένιωσα θερμά για τους άγνωστους συνανθρώπους και ένα αόριστο αίσθημα ευθύνης. Κυρίως, αναρωτήθηκα τι θα μπορούσα να κάνω εγώ προσωπικά γι’ αυτό, και έτσι γεννήθηκε η “ΕΚΠΛΗΞΗ”. Γνώρισε επιτυχία από την αρχή και μέσα από αυτήν μάθαμε και εμείς πολλά πράγματα για το σοβαρό αυτό θέμα, για τον κόσμο, για τη δύναμη της αγάπης, της προσφοράς. Η ιδέα πίσω από την εκστρατεία είναι ότι, τελικά, ο καθένας μπορεί να βοηθήσει από το σημείο που βρίσκεται, με όποια μέσα διαθέτει. Εμείς είμαστε καλλιτέχνες και επιστρατεύουμε το ταλέντο μας. Προσπαθούμε να κάνουμε τον κόσμο πιο όμορφο, ένα έργο τη φορά».

Πολυδιάστατη η ενασχόλησή σας με την Τέχνη. Πώς θα περιγράφατε, πώς θα χαρακτηρίζατε τη σχέση σας μαζί της; 

«Από μικρή έχω σχεδόν εμμονική σχέση με την Tέχνη, με συναρπάζει η δύναμη που έχει να δημιουργεί συναισθήματα, να επικοινωνεί σε όλες τις γλώσσες, να παρεμβαίνει καίρια στη ζωή από ένα φαινομενικά ουδέτερο, σχεδόν αγαθό σημείο αφετηρίας. Είναι μια δύναμη ήρεμη που θέλησα να καταλάβω και να κατακτήσω. Γι’ αυτό και έχω μελετήσει την Tέχνη από όλες τις πλευρές της, και συνεχίζω. Μετά από 25 χρόνια ενασχόλησης, έχω μεγάλη εμπειρία αλλά παραμένω πάντα μαθήτρια και θα συνεχίσω να είμαι επιμελής».

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή