Ισπανία: Αδιέξοδο στις συνομιλίες Σάντσεθ - Podemos

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019 22:39
UPD:22:43
EPA/Juan Carlos Hidalgo
A- A A+

Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, στην Ισπανία, ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και το κόμμα Podemos.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ απέρριψε την Πέμπτη πρόταση του Podemos για τον σχηματισμό κυβέρνησης για μια δοκιμαστική περίοδο ενός έτους, δηλώνοντας ωστόσο ότι παραμένει ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές ξανά.

Σύμφωνα με μια πηγή του Σοσιαλιστικού κόμματος, ο Σάντσεθ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ηγέτη του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας με σκοπό να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μίλησαν αφότου κατέρρευσαν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, τον Ιούλιο, εν μέσω αμοιβαίων αλληλοκατηγοριών.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, ο Ιγκλέσιας έκανε μια πρόταση συγκυβέρνησης, βασισμένη σε εκείνη που είχε υποβάλει τον Ιούλιο οι Σοσιαλιστές, σύμφωνα με πηγές του Podemos. Στην περίπτωση που, μετά την έγκριση του προϋπολογισμού, το Σοσιαλιστικό κόμμα δεν είναι ικανοποιημένο από τη συμφωνία, το Podemos θα αποσυρθεί αλλά θα στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας του Σάντσεθ.

Ο Σάντσεθ απέρριψε την προσφορά λέγοντας ότι η έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κομμάτων αποκλείει την πιθανότητα συγκυβέρνησης.

Οι Σοσιαλιστές κέρδισαν τις εκλογές του Απριλίου, χωρίς όμως να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Αν δεν καταφέρουν να βρουν συμμάχους για να κυβερνήσουν μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου θα προκηρυχθούν νέες εκλογές, για τις 10 Νοεμβρίου, οι τέταρτες μέσα σε μια τετραετία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή