«Όχι» από Βερολίνο, Λονδίνο, Παρίσι σε επανένταξη της Ρωσίας στη G7

Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019 23:52
UPD:22/08/2019 00:02
REUTERS/MARKO DJURICA
A- A A+

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, κι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, απέρριψαν την Τετάρτη την πρόταση για επανένταξη της Ρωσίας στη G7, μια ιδέα που διατύπωσε πρώτος ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό στο Βερολίνο, η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει κάποιες «μικρές κινήσεις» για την εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος.

Ο Τζόνσον συμφώνησε με την Μέρκελ, επικαλούμενος «τις προκλήσεις της Ρωσίας, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη» και υπενθύμισε «τη χρήση χημικών όπλων στο βρετανικό έδαφος», στο Σάλσμπερι, όπου ένας πρώην διπλός πράκτορας και η κόρη του δηλητηριάστηκαν με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ, τον Μάρτιο του 2018. Η Ρωσία αρνείται κάθε ανάμιξή της στην υπόθεση αυτή.

Από το Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι θα ήταν λάθος να γίνει ξανά δεκτή η Ρωσία στην Ομάδα των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών, χωρίς να επιλυθεί προηγουμένως η ουκρανική κρίση.

Το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της G7 (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Βρετανία) αυτό το Σαββατοκύριακο, στο Μπιαρίτς της νοτιοδυτικής Γαλλίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή