Λιβύη: Άμεση διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Χάφταρ ζητούν οι ΗΠΑ

Δευτέρα, 08 Απριλίου 2019 07:49
UPD:08:21
REUTERS/ESAM OMRAN AL-FETORI
A- A A+

Τη «βαθιά ανησυχία» τους για τις μάχες κοντά στην Τρίπολη εξέφρασε η Ουάσιγκτον, ζητώντας «άμεση διακοπή» της εφόδου που διέταξε στην πρωτεύουσα της Λιβύης ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι εναντιωνόμαστε στη στρατιωτική επίθεση των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ και προτρέπουμε να σταματήσουν αμέσως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της λιβυκής πρωτεύουσας», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Οι μάχες μαίνονταν χθες στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, τρεις ημέρες μετά την έναρξη της εφόδου του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατάρχη Χάφταρ με σκοπό την κατάληψη της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 23 τραυματίστηκαν στις εχθροπραξίες. Το υπουργείο δεν διευκρινίσε εάν τα θύματα ήταν άμαχοι ή αντιμαχόμενοι.

Η Τρίπολη ελέγχεται από διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΕ του Φάγεζ ας Σάρατζ.

Δεν υπάρχει «στρατιωτική λύση στη σύρραξη στη Λιβύη», ανέφερε ο Πομπέο, καλώντας όλα τα μέρη να προχωρήσουν «επειγόντως σε αποκλιμάκωση» της κατάστασης και να διεξαγάγουν συνομιλίες. Όπως είπε, η στρατιωτική επιχείρηση των δυνάμεων του Χάφταρ «θέτει σε κίνδυνο αμάχους και υπονομεύει την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους Λίβυους». «Οι ΗΠΑ, μαζί με τους διεθνούς εταίρους τους, θα συνεχίσουν να πιέζουν τους Λίβυους ηγέτες να επιστρέψουν στις πολιτικές διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα (του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες), του Γασάν Σαλάμε», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι «πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος να ενωθεί η χώρα και να καταρτιστεί ένα σχέδιο για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία για όλους τους Λίβυους».

Η Λιβύη, χώρα στην οποία επικρατεί χάος από το 2011 και την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, μετατράπηκε σε κέντρο διέλευσης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν ή προσπαθούν ακόμη να φθάσουν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, ο Χάφταρ, ο οποίος αυτοπροβάλλεται ως διώκτης του ισλαμικού εξτρεμισμού αλλά κατηγορείται από αντιπάλους του πως θέλει να γίνει ο νέος δικτάτορας της Λιβύης κατ' εικόνα του Καντάφι, υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός εξαπέλυσε την Κυριακή αεροπορικές επιδρομές στη νότια Τρίπολη ενώ δυνάμεις του προέλασαν προς το κέντρο της πρωτεύουσας, σύμφωνα με κατοίκους. 

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή