Μ. Πομπέο: Οι χώρες «να επιλέξουν πλευρά» στην κρίση της Βενεζουέλας

Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2019 17:16
UPD:19:55
REUTERS/CARLO ALLEGRI
A- A A+

Να «επιλέξουν πλευρά» στην κρίση της Βενεζουέλας κάλεσε σήμερα τις χώρες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, καθώς η Ουάσινγκτον αναγνώρισε ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

«Τώρα είναι η ώρα για όλα τα άλλα κράτη να επιλέξουν πλευρά. Χωρίς άλλες καθυστερήσεις, χωρίς άλλα παιχνίδια. Είτε τάσσεστε με τις δυνάμεις της ελευθερίας, είτε συνασπίζεστε με τον Μαδούρο και την καταστροφή» είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Τώρα έχουμε έναν νέο ηγέτη, τον (Χουάν) Γκουαϊδό, στη Βενεζουέλα, ο οποίος υποσχέθηκε να οργανώσει εκλογές και να επαναφέρει τη συνταγματική τάξη και την ασφάλεια στην περιοχή. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε αυτή την κρίσιμη συζήτηση, που έχει προσελκύσει την προσοχή όλου του κόσμου. Για χάρη της Βενεζουέλας και της περιοχής, πρέπει να στηρίξουμε τον λαό της» τόνισε.

«Μην δοκιμάζετε την αποφασιστικότητά μας» είπε ο Πομπέο, απευθυνόμενος στον Νικολάς Μαδούρο,  καλώντας τον να παράσχει προστασία, όπως οφείλει βάση των διεθνών συνθηκών, στους Αμερικανούς διπλωμάτες που βρίσκονται στη Βενεζουέλα. Ο Μαδούρο κυβερνά «ένα παράνομο, μαφιόζικο κράτος» υποστήριξε ο Πομπέο.

EURONEWS

Ζήτησε, επίσης, από τις δυνάμεις ασφαλείας «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» μετά τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών που έκαναν λόγο για νεκρούς και τραυματίες στις διαδηλώσεις εναντίον του Μαδούρο.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Μάικ Πομπέο κάλεσε όλες τις χώρες να πάψουν τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές τους με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Όπως είπε, οι χώρες που αναγνωρίζουν τη νομιμότητα του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γκουαϊδό, να κυβερνήσει τη Βενεζουέλα πρέπει να «αποσυνδέσουν τα χρηματοοικονομικά τους συστήματα από το καθεστώς Μαδούρο και να επιτρέψουν τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον λαό της Βενεζουέλας να πάνε στους νόμιμους διαχειριστές αυτού του κράτους» τόνισε ο Πομπέο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, Sputnik

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή