Η Αυστραλία «θωρακίζει» αεροδρόμια απέναντι σε drones

Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018 19:33
REUTERS/FABRIZIO BENSCH
A- A A+

Ευαίσθητες περιοχές στην Αυστραλία αποκτούν αισθητήρες που θα εντοπίζουν και ταυτοποιούν αυτόματα αεροσκάφη που κινούνται κοντά της, με την αρμόδια αρχή (Civil Aviation Safety Authority) να ανακοινώνει πως η εγκάταστασή τους στα αεροδρόμια της χώρας θα αρχίσει τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με το BBC, η εγκατάσταση του εξοπλισμού αυτού σχεδιαζόταν εδώ και καιρό. Ωστόσο, πλέον δρομολογείται ύστερα από την αναταραχή που προκλήθηκε στο αεροδρόμιο Γκάτγουϊκ του Λονδίνου την προηγούμενη εβδομάδα. Επίσης, το 2019 θα αρχίσει πρόγραμμα καταγραφής των ιδιοκτητών drones στη χώρα.

Την προηγούμενη εβδομάδα περίπου 140.000 επιβάτες αντιμετώπισαν δυσκολίες εξαιτίας καθυστερήσεων που οφείλονταν σε αναφορές περί θέασης drones στο βρετανικό αεροδρόμιο. Η αστυνομία αναζητά ακόμα τους υπεύθυνους, αν και θεωρείται επίσης πιθανόν οι αναφορές για drones να ήταν λανθασμένες.

Σε κάθε περίπτωση, το περιστατικό «υπογραμμίζει» την ανάγκη για δυνατότητες εντοπισμού drones, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πίτερ Γκίμπσον, εκπρόσωπος της NASA. Όπως σημείωσε, το σύστημα παρακολούθησης θα είναι ικανό να διαπιστώνει τον τύπο των drones που βρίσκονται στον αέρα, να «διαβάζει» τους σειριακούς αριθμούς τους και να βρίσκει πού βρίσκονται οι χειριστές τους. Τις προσπάθειες ταυτοποίησης των χειριστών, ανέφερε, θα βοηθά το πρόγραμμα καταγραφής των κατόχων drones.

Πέρα από αεροδρόμια και άλλες ευαίσθητες τοποθεσίες, τα συστήματα εντοπισμού drones θα εγκατασταθούν και σε άλλες περιοχές που είναι γνωστό πως είναι δημοφιλείς σε χρήστες drones, όπως δημοφιλή αξιοθέατα κ.α.

Οι αρχές της χώρας έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τον αριθμό των drones που πετούν σε απαγορευμένες περιοχές τους τελευταίους μήνες. Αυτοί που εντοπίζονται να πετούν τα σκάφη τους σε τέτοιες ζώνες, αντιμετωπίζουν πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 10.000 δολάρια Αυστραλίας, καθώς και ελέγχους πάνω στην ασφάλεια των αεροσκαφών τους.

Προτεινόμενα για εσάς