Κολομβία: Προβάδισμα του υποψηφίου της Δεξιάς για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Δευτέρα, 28 Μαΐου 2018 07:32
UPD:07:51
REUTERS/CARLOS GARCIA RAWLINS

People cast their ballots at polling stations set up at a convention centre as Colombians vote for a new president in Bogota, Colombia, May 27, 2018. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Ο Ιβάν Ντούκε, υποψήφιος της δεξιάς, ο οποίος ενταντιώνεται στη συμφωνία ειρήνης με την πρώην οργάνωση ανταρτών FARC, και ο υποψήφιος της Αριστεράς, Γκουστάβο Πέτρο, πρώην δήμαρχος της Μπογκοτά, θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κολομβίας, που θα διεξαχθεί στις 17 Ιουνίου. 

Με το σύνολο σχεδόν των ψηφοδελτίων να έχουν καταμετρηθεί, στον πρώτο γύρο ο Ντούκε, προστατευόμενος του Άλβαρε Ουρίμπε, κατέλαβε την πρώτη θέση με ποσοστό 39,11%. Ο Πέτρο, πρώην αντάρτης, ακολούθησε δεύτερος με 25,10%, ενώ ο κεντρώος Σέρχιο Φαχάρδο έμεινε στην τρίτη θέση με ποσοστό 23,76%. 

 Ο Ντούκε, ψηφίζοντας στην Μπογοτά, επέμεινε ότι θέλει μια χώρα όπου θα επικρατεί η «νομιμότητα», εξήγγειλε ότι θα καταπολεμήσει τη «διαφθορά», υποσχέθηκε «ασφάλεια» και «ελευθερία του επιχειρείν». Από την πλευρά του ο Πέτρο, ο πρώτος υποψήφιος της αριστεράς που κατάφερε να φθάσει τόσο μακριά σε μια κούρσα για την προεδρία, από την πλευρά δήλωσε ότι θέλει «ένα παρόν και ένα μέλλον» στο οποίο δεν θα κυριαρχούν το μίσος και η επιθυμία για εκδίκηση.

Μεγάλο φαβορί για τη νίκη στο δεύτερο γύρο θεωρείται ο Ντούκε και μένει να φανεί τι θα σημάνει αυτό για το μέλλον της  συμφωνίας ειρήνης που υπεγράφη στα τέλη του 2016 ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ισχυρότερη οργάνωση ανταρτών του δυτικού ημισφαιρίου--μια συμφωνία που έχει πολώσει την ήδη διχασμένη από τον εμφύλιο πόλεμο, τον πλέον μακρόχρονο στην αμερικανική ήπειρο, κοινωνία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή