Ευρώπη: Σε αναζήτηση «πρακτικής λύσης» για το Ιράν

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018 00:19
UPD:00:36
REUTERS/Raheb Homavandi

Κοινές γραμμές δράσης με στόχο να διασώσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν συμφώνησαν να ακολουθήσουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σε δηλώσεις της μετά από τη συνάντηση, η κ. Μογκερίνι σημείωσε ότι «εργαζόμαστε για την εξεύρεση μιας πρακτικής λύσης», προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η συμφωνία.

Τόνισε, δε, ότι ανατέθηκε σε ειδικούς να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στο Ιράν, ενώ πρόσθεσε ότι μέσα από την υιοθέτηση μέτρων, επιδιώκεται να επιτραπεί στην Τεχεράνη να εξάγει πετρέλαιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, από την πλευρά του, είπε ότι Ιρανοί και Ευρωπαίοι έκαναν μια καλή αρχή στις συνομιλίες τους για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015, αλλά όπως διευκρίνισε, πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες.

Η ομάδα θα συνεδριάσει ξανά την επόμενη εβδομάδα στη Βιέννη, σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή