Κυπριακή ΑΟΖ: «Εκτεταμένη στήλη» φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Καλυψώ»

Πέμπτη, 08 Φεβρουαρίου 2018 13:17
UPD:13:19
EPA/STR

Άκρως θετικά είναι τα ευρήματα από τη γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ», στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, ο οποίος έκανε λόγο για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, η οποία αυξάνει τα αποθέματα της Κύπρου σε φυσικό αέριο.

Το γεωτρύπανο προχώρησε σε βάθος πέραν των 3.800 μέτρων. Όπως είπε ο υπουργός, η ανακάλυψη επιβεβαιώνει την ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος, ανθρακικού ταμιευτήρα. Πρόσθεσε δε ότι το κοίτασμα «Καλυψώ» έχει την ίδια γεωλογική δομή με το αιγυπτιακό κοίτασμα - μαμούθ «Zohr».

Ακόμη, ανέφερε ότι λόγω της ιδιομορφίας του κοιτάσματος δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει, για την ώρα, εκτίμηση για το εύρος των ποσοτήτων φυσικού αερίου και για το λόγο αυτό, η κοινοπραξία ENI-Total, θα προβεί σε περαιτέρω τρισδιάστατες μελέτες, τις επόμενες εβδομάδες.

Κατά τον κ. Λακκοτρύπη, οι ανακαλύψεις αποτελούν πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία για τη συνέχιση της ερευνητικής δραστηριότητας στην κυπριακή ΑΟΖ. Απαντώντας σε ερώτηση, επισήμανε ότι είναι πολύ πρόωρο να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το φυσικό αέριο το οποίο έχει ανακαλυφθεί είναι και εμπορεύσιμο. Σημείωσε ότι πρώτα θα πρέπει να γίνουν επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, να βρεθούν οι αγορές και να κατατεθεί σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος.

Τέλος, είπε συνεχίζεται ο προγραμματισμός σε ό,τι αφορά το γεωτρητικό πρόγραμμα και ότι απόψε ή αύριο, το τρυπάνι θα μεταφερθεί στο τεμάχιο 3 προκειμένου να διενεργήσει γεώτρηση στο στόχο «Σουπιά». Στο μεταξύ, το δεύτερο μισό του 2018, ο αμερικανικός κολοσσός Εξον-Μόμπιλ αρχίζει εργασίες στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δημοφιλή