Οι πρόεδροι Σι και Μουν συμφώνησαν να χειριστούν ειρηνικά το ζήτημα της Βόρειας Κορέας

Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017 16:54
UPD:17:00
EPA/FRED DUFOUR / POOL

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ (φωτογραφία) είπε στον νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζέι-Ιν ότι ενθαρρύνει την Σεούλ να επαναλάβει τον διάλογο με τη Βόρεια Κορέα με στόχο τη συμφιλίωση και την αποπυρηνικοποίηση, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

A- A A+

Στην ανάγκη να διαχειριστούν την κατάσταση της ασφάλειας στην κορεατική χερσόνησο με σταθερό τρόπο και να επιλύσουν ειρηνικά τις εντάσεις που σχετίζονται με τη Βόρεια Κορέα συμφώνησαν οι ηγέτες της Νότιας Κορέας και της Κίνας κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).

Για τον σκόπό αυτό, οι δύο χώρες θα ενισχύσουν τις στρατηγικές συνομιλίες σε όλα τα επίπεδα, δήλωσε στην Ντανάνγκ ο Γιούν Γιάνγκ-Τσαν, εκπρόσωπος του νοτιοκορεάτη προέδρου.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είπε στον νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζέι-Ιν ότι ενθαρρύνει την Σεούλ να επαναλάβει τον διάλογο με τη Βόρεια Κορέα με στόχο τη συμφιλίωση και την αποπυρηνικοποίηση, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Λίγο νωρίτερα από τη νοτιοκορεατική προεδρία είχε ανακοινωθεί πως οι Μουν και Σι κατανοούν την ανάγκη να διαχειριστούν την κατάσταση της ασφάλειας στην κορεατική χερσόνησο με τρόπο σταθερό και σήμερα συμφώνησαν να επιλύσουν ειρηνικά τις εντάσεις που σχετίζονται με τη Βόρεια Κορέα.

Στη διάρκεια της συνάντησής τους, οι Μουν και Σι συμφώνησαν επίσης να εξομαλύνουν γρήγορα τις διμερείς ανταλλαγές σε όλους τους τομείς, πρόσθεσε ο Γιουν, επαναλαμβάνοντας τη διατύπωση που περιελήφθη στη συμφωνία που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, όταν οι δύο χώρες συμφώνησαν να βάλουν τέλος στην ένταση που επικρατούσε επί έναν χρόνο στις σχέσεις τους αναφορικά με την ανάπτυξη ενός αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον Γιουν, ο Σι είπε ότι θα υπάρξει «μια καινούρια αρχή και μια καλή αρχή».

Εξάλλου οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επισκεφθεί ο Μουν τον Σι τον Δεκέμβριο στην Κίνα για να έχουν και πάλι συνομιλίες, ενώ ο Μουν προσκάλεσε τον Σι στη Νότια Κορέα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιόνγκτσανγκ που θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο κινέζος πρόεδρος είπε ότι θα προσπαθήσει και, αν δεν τα καταφέρει να είναι παρών, θα στείλει μια υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία, πρόσθεσε ο Γιουν.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή