Έτοιμος να μην «επιβεβαιώσει» την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν ο Τραμπ

Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2017 19:22
UPD:21:32
REUTERS/JOSHUA ROBERTS

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρεί ότι το Ιράν δεν τηρεί το «πνεύμα» της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ότι δεν θα την «επικυρώσει» εκ νέου, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Νόμος υποχρεώνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να πιστοποιεί ενώπιον του Κογκρέσου, κάθε 90 ημέρες, εάν το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις που προβλέπονται από τη συμφωνία και εάν η άρση των κυρώσεων που βρίσκεται μεταξύ των συμφωνηθέντων είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Έως σήμερα ο μεγιστάνας «επιβεβαίωνε» τη συμφωνία, ωστόσο είχε γνωστοποιήσει ότι η κρίσιμης σημασίας συνεδρίαση του σώματος θα ήταν την 15η Οκτωβρίου.

Πολλοί αξιωματούχοι επισήμαναν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Αμερικανός ηγέτης κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί να βεβαιώσει εκ νέου ότι το Ιράν τηρεί τη συμφωνία. Ωστόσο προς τον παρόν δεν έχει ληφθεί καμία επίσημη απόφαση.

Αμερικανικές εφημερίδες όπως η Washington Post και οι New York Times έγραψαν ότι ο πρόεδρος δεν θα επιβεβαιώσει ότι η Τεχεράνη τηρεί τα συμφωνηθέντα.

«… Ο πρόεδρος έλαβε την απόφασή του», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς την Πέμπτη, επισημαίνοντας ότι θα γίνουν ανακοινώσεις «εντός των επόμενων ημερών».

Εντούτοις, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου απηύθυναν έκκληση για επιφυλακή αναφορικά με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν με επίκεντρο την ομιλία του προέδρου Τραμπ την επόμενη Πέμπτη κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να δημοσιοποιήσει την απάντησή του.

Στην περίπτωση «μη- επικύρωσης», το νομοσχέδιο δίνει στο Κογκρέσο 60 ημέρες προκειμένου να αποφασίσει εάν θα επιβάλει εκ νέου κυρώσεις ή όχι.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή