Δ. Τζανακόπουλος: Σε θετικό φόντο η γ' αξιολόγηση

Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2017 11:58
UPD:11:59
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
A- A A+

Το πολιτικό στίγμα του Πρωθυπουργού στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη θα είναι «το σχέδιο αξιοποίησης του θετικού μομέντουμ της φάσης δυναμικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», σημειώνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή».

Αφού περιγράφει τα στοιχεία που δείχνουν μια «κατάσταση επαναφοράς σε οικονομική κανονικότητα» ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ότι τα δύο πολιτικά σχέδια που συγκρούονται και θα εκφραστούν στη ΔΕΘ αφορούν στον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί κάποιος την κανονικότητα: «με όρους αναδιανομής, κοινωνικού κράτους και προστασίας των εργασιακών σχέσεων ή προς όφελος της εγχώριας επιχειρηματικής ολιγαρχίας».

«Βρισκόμαστε σε μια φάση όπου θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή το πολιτικό σχέδιο της δίκαιης ανάπτυξης, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις, ώστε τα οφέλη να διανεμηθούν, με όσο το δυνατό δικαιότερο τρόπο» αναφέρει, προσθέτοντας πως για να γίνει αυτό, «χρειαζόμαστε έναν σοβαρό σχεδιασμό προτεραιοποίησης των επενδυτικών σχεδίων που να αφορά και τη βέλτιστη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του κράτους, την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αρνείται το γεγονός ότι πολλοί περνούν δύσκολα, ωστόσο, σημειώνει ότι η θετική πορεία των δεικτών έχει αντανάκλαση και στην πραγματική ζωή, φέρνοντας ως παραδείγματα τη μείωση της ανεργίας κατά 6% και την ανοδική πορεία του δείκτη της ιδιωτικής κατανάλωσης.

«Αν και μένουν λοιπόν πολλά να γίνουν το πολιτικό ερώτημα παραμένει: Ποια πολιτική δύναμη μπορεί να εγγυηθεί, και κατά την περίοδο της οικονομικής ανάκαμψης, τη βελτίωση της θέσης των πολλών. Η σημερινή κυβέρνηση ή η Νέα Δημοκρατία με ένα σκληρό πρόγραμμα περικοπών και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας;» διερωτάται.

Δριμεία κριτική στη Ν.Δ.

Ο κ. Τζανακόπουλος ασκεί δριμεία κριτική στη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης που «επένδυσε τρεις φορές στη στρατηγική της αριστερής παρένθεσης» και «διαψεύστηκε». «Η αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ. είναι μυωπική. Έχει έντονα ακροδεξιά στοιχεία, επιδιώκει την πόλωση, ενίοτε άνευ αντικειμένου, και μετατρέπει μια σειρά ήσσονος σημασίας ζητήματα σε υψηλών τόνων αντιπαραθέσεις», αναφέρει, για να τονίσει ότι «στην ηγεσία της Ν.Δ. βρίσκεται σήμερα μια συμμαχία ακροδεξιών και νεοφιλελεύεθρων και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον». Με αφορμή την περίπτωση του Ταλίν, αναφέρει ότι «η Ν.Δ. εμφανίστηκε πιο ακροδεξιά από οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη έχει κατά καιρούς παίξει ρόλο στα πολιτικά πράγματα στη χώρα, αν εξαιρέσουμε τη Χρυσή Αυγή».

«Σε θετικό φόντο η γ' αξιολόγηση»

Αναφορικά με την γ' αξιολόγηση επισημαίνει ότι θα ξεκινήσει με το θετικό φόντο ότι το 2017 «όχι μόνο θα επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος αλλά και ότι θα έχουμε μια μικρότερη ή μεγαλύτερη υπεραπόδοση». Προσθέτει, ωστόσο, ότι με δεδομένο ότι κάποιοι από τους δανειστές έχουν την τάση να μηδενίζουν το κοντέρ και να επαναφέρουν στην ημερήσια διάταξη των διαπραγματεύσεων ζητήματα που θεωρούνται κλειστά, δεν μπορεί κανείς να προεξοφλήσει ποια θα είναι η στάση τους.

Ο κ. Τζανακόπουλος εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι ως προς τους Ευρωπαίους δεν θα υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα και πως από εκεί και πέρα «εξαρτάται από το ΔΝΤ και από το πόσο εποικοδομητικό θα είναι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αν θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε σύντομα την τρίτη αξιολόγηση, κάτι που αποτελεί στόχο της κυβέρνησης και διακηρυγμένο στόχο των Ευρωπαίων, έτσι ώστε να περάσουμε πια στην τελική φάση υλοποίησης του προγράμματος και τον Αύγουστο του 2018 να βγούμε από τη φάση της σκληρής επιτροπείας και των μνημονίων».

«Εν κατακλείδι, νομίζω ότι υπάρχουν οι πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις να συμβεί αυτό, αρκεί όλες οι πλευρές να μην τραβήξουν το σκοινί περισσότερο από όσο πρέπει» τονίζει. Συμπληρώνει ακόμη ότι ήταν σχεδόν αναμενόμενο ότι η ΕΚΤ θα αντιδρούσε στις αρνητικές εκτιμήσεις ΔΝΤ για την πορεία των τραπεζών και θα αποκαθιστούσε την πραγματικότητα. «Έχει αρχίσει η Ευρώπη και οι πιο σκληρές δυνάμεις να αναθεωρούν την άποψή τους για το ΔΝΤ» προσθέτει.

«Οι δυνάμεις στο Κέντρο έχουν επιλέξει σύμπλευση με δυνάμεις της δεξιάς»

Ερωτηθείς αν ισχύει η πρόσκληση που είχε απευθύνει ο Πρωθυπουργός στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, ο κ. Τζανακόπουλος σχολιάζει ότι «το λογικό θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η αριστερά να έχουν ένα ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με αυτές τις δυνάμεις». Ωστόσο, αναφέρει, ότι ενώ στην Ευρώπη βλέπουμε μια ριζοσπαστικοποίηση της σοσιαλδημοκρατίας στην Πορτογαλία, την Ισπανία, ακόμα και τη Γερμανία, «στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΣΥ αλλά και οι υπόλοιπες δυνάμεις του κέντρου δεν φαίνεται να επηρεάζονται από αυτή τη μετατόπιση». Όπως υποστηρίζει «οι δυνάμεις που συγκροτούν το Κέντρο, εδώ και πολλά χρόνια έχουν επιλέξει όχι απλά μια στρατηγική σύμπλευσης με τον νεοφιλελευθερισμό αλλά μια σύμπλευση πολιτικού χαρακτήρα με δυνάμεις της δεξιάς».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή