Ιερουσαλήμ: Οι μουσουλμάνοι συνεχίζουν το μποϊκοτάζ της Πλατείας των Τεμενών

Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017 12:19
UPD:26/07/2017 10:15
REUTERS/AMMAR AWAD

Η ισραηλινή κυβέρνηση αφαίρεσε την νύκτα τις συσκευές ανίχνευσης μετάλλων από τις εισόδους της Πλατείας των Τεμενών. 

A- A A+

Η αρχή που διαχειρίζεται τους μουσουλμανικούς τόπους στην Ιερουσαλήμ, Waqf, ζήτησε από τους πιστούς να συνεχίσουν να μποϊκοτάρουν την Πλατεία των Τεμενών, παρά την απόφαση του Ισραήλ να αποσύρει τους ανιχνευτές μετάλλων από τις εισόδους του τρίτου ιερότερου τόπου του Ισλάμ παγκοσμίως.

«Μην εισέρχεσθε στο τέμενος Αλ Άκσα στην Πλατεία μέχρι η τεχνική επιτροπή του Waqf προβεί σε αποτίμηση της κατάστασης και αυτή επιστρέψει στο προηγούμενο καθεστώς, πριν από την 14η Ιουλίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αρχής.

EURONEWS

Η ισραηλινή κυβέρνηση αφαίρεσε την νύκτα τις συσκευές ανίχνευσης μετάλλων από τις εισόδους της Πλατείας των Τεμενών που έχουν προκαλέσει αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Η απόφαση της αφαίρεσης των ανιχνευτών ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Είχε προηγηθεί έντονη διπλωματική δραστηριότητα με στόχο την αποκατάσταση του στάτους κβο στην λειτουργία του προσκυνήματος στην Πλατεία των Τεμενών και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης.

Το πρωθυπουργικό γραφείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ αποδέχθηκε «τις συστάσεις όλων των οργανισμών ασφαλείας για την αντικατάσταση του ελέγχου με ανιχνευτές μετάλλων με ελέγχους ασφαλείας που θα βασίζονται σε προηγμένες τεχνολογίες και σε άλλα μέσα».

Δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη ποιες θα είναι οι νέες τεχνολογίες στις οποίες θα βασισθούν οι έλεγχοι στις εισόδους της Πλατείας των Τζαμιών, αλλά έγινε γνωστό ότι κάμερες έχουν εγκατασταθεί σε ορισμένες από αυτές.

EURONEWS

Η απόφαση για την αφαίρεση των ανιχνευτών ελήφθη μετά την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον βασιλιά της Ιορδανίας και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, κατά την διάρκεια της οποίας ο Αμπτνάλα ο Β' ζήτησε την αφαίρεση των συσκευών.

Οι ισραηλινές αρχές εγκατέστησαν ανιχνευτές μετάλλου στις εισόδους της πλατείας μετά τον φόνο δύο ισραηλινών αστυνομικών από τρεις Αραβες Ισραηλινούς στις 14 Ιουλίου. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επίθεση ήταν κρυμμένα στην Πλατεία των Τεμενών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή