«Ευρωπαϊκή Άμυνα με άξονες Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία»

Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2017 15:55
UPD:15:59
EPA/GIORGIO ONORATI

Η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι

A- A A+

Για δυνατότητα ενισχυμένης συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας, η οποία μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής ασπίδας, κάνει λόγο η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Ιl Messaggero.

«Ο πυρήνας των χωρών που κινήθηκε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προς την κοινή άμυνα - δηλαδή Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία - πρέπει να επεξεργασθεί ενισχυμένες συνεργασίες οι οποίες να προάγουν ακόμη περισσότερο τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Η περαιτέρω επένδυση των χωρών αυτών προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση θα παρακινήσει θετικά και τις υπόλοιπες», υπογραμμίζει η κ. Πινότι.

Η Ιταλίδα υπουργός δηλώνει αισιόδοξη ότι η συμφωνία συνεργασίας της Ιταλίας με τη Λιβύη θα μειώσει τα μεταναστευτικά ρεύματα, και δηλώνει ότι όσοι ζητούν να εφαρμοσθεί ναυτικό μπλόκο, κάνουν λάθος. «Όλες οι δυνάμεις που αντιτίθενται στην παράτυπη μετανάστευση θα έπρεπε να στηρίξουν το σχέδιο αυτό και να μας βοηθήσουν», προσθέτει η Ρομπέρτα Πινότι. Παραδέχεται, βέβαια, ότι «είναι μη ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι θα περάσουμε από 181.000 μετανάστες και πρόσφυγες του 2016, σε μηδενικό αριθμό», αλλά εκτιμά ότι «μια δραστική ή τουλάχιστον σημαντική μείωση είναι εφικτός στόχος». Τονίζει, επίσης, ότι περιμένει να δοθεί χέρι βοήθειας τόσο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όσο και από μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή