Αλ. Τσίπρας: Απαραίτητη για τη σταθερότητα όλης της Ευρώπης η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016 15:26
UPD:15:30
Eurokinissi/EUROKINISSI

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργούς τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικάζεται σε διαρκή λιτότητα και δεν μπορεί να παραμείνει εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Κυριαρχικό δικαίωμα της κυβέρνησης χαρακτήρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, την κατανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων του προϋπολογισμού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ φέρεται να διεμήνυσε σε όσους ζητούν «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ότι παραβιάζουν τη συμφωνία. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα ολόκληρης της Ευρώπης, φέρεται να επισήμανε στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Σύμφωνα με πληφορίες, έκανε λόγο για διακριτική μεταχείριση απέναντι σε χώρες «με προοδευτικές κυβερνήσεις, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία, και σε σχέση με χώρες που έχουν συντηρητικές κυβερνήσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργούς τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικάζεται σε διαρκή λιτότητα και δεν μπορεί να παραμείνει εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Χαρακτήρισε «κυριαρχικό δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να κατανείμει, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, την υπεραπόδοση των εσόδων του προϋπολογισμού στους χαμηλοσυνταξιούχους, ειδικά από τη στιγμή που δεν παραβιάζει τους στόχους του προγράμματος».

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015. Ωστόσο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη σκληρή στάση ακραίων κύκλων οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους την ιδέα της διαίρεσης της Ευρώπης.

Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα στα κράτη – μέλη. «Υπάρχει ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση».

Σε σχέση με την Τουρκία ο κ. Τσίπρας ζήτησε να διατηρηθεί ανοιχτό το παράθυρο ευκαιρίας που υπάρχει, ενώ υπογράμμισε ότι αναμένει «ευρωπαϊκή στήριξη στο ζήτημα του Κυπριακού και φυσικά την ενεργή παρουσία της ΕΕ στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων». 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή