Ουκρανία: Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό φυλακίου των φιλορώσων αποσχιστών

Αρνούνται κάθε ευθύνη οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις
Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016 17:22
UPD:23:01
REUTERS/ALEXANDER ERMOCHENKO

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, οι κρατήρες που σχηματίστηκαν στο χωριό Ολενίφκα δεν μοιάζουν με εκείνους που θα είχαν προκληθεί από την έκρηξη κάποιας νάρκης.

A- A A+

Τέσσερις άμαχοι, μεταξύ των οποίων και μια έγκυος γυναίκα, σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό φυλακίου ελέγχου των ανταρτών σε χωριό στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι φιλορωσικές αποσχιστικές αρχές της περιοχής.

Ο εκπρόσωπος των αποσχιστών 'Εντουαρντ Μπασούριν είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν» από όλμους που έπληξαν την περιοχή νωρίς το πρωί.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου οι οποίοι πήγαν στο χωριό Ολενίφκα, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Ντονέτσκ, μίας εκ των δύο πρωτευουσών των αποσχιστών, είπαν ότι είδαν τα τέσσερα πτώματα. Η έγκυος γυναίκα βρισκόταν ακόμη στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου που χτυπήθηκε από τα βλήματα και πλάι της υπήρχε ένα κινητό τηλέφωνο που χτυπούσε ασταμάτητα. Όπως είπαν, είδαν επίσης έναν νεκρό άνδρα καθισμένο στη θέση του οδηγού ενός άλλου αυτοκινήτου, ενώ δύο πτώματα ήταν τοποθετημένα στο έδαφος και σκεπασμένα με πλαστικά καλύμματα.

Πρόκειται για τη χειρότερη τραγωδία που έχει σημειωθεί εδώ και πολλούς μήνες στην ανατολική Ουκρανία, μετά την εκεχειρία που τέθηκε σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο του 2015.

Μολονότι ο βομβαρδισμός έγινε σε έδαφος που ελέγχουν οι αντάρτες, οι ουκρανικές αρχές αρνήθηκαν κάθε ευθύνη και κατηγόρησαν τους αποσχιστές. «Δεν έχουμε εμπλοκή σε αυτό το δράμα και εξετάζουμε δύο ενδεχόμενα: είτε οι αντάρτες βομβάρδισαν οι ίδιοι τα αυτοκίνητα, είτε εξερράγη κάποια νάρκη», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Αντόν Μιρόνοβιτς.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, οι κρατήρες που σχηματίστηκαν στο χωριό Ολενίφκα δεν μοιάζουν με εκείνους που θα είχαν προκληθεί από την έκρηξη κάποιας νάρκης.

Τα φυλάκια ελέγχου στην εμπόλεμη ζώνη κατακλύζονται διαρκώς από πολίτες που περιμένουν επί ώρες - κάποιες φορές ακόμη και ημέρες - σχηματίζοντας ουρές χιλιομέτρων για να περάσουν από τη μια περιοχή στην άλλη.

Από τον πόλεμο μεταξύ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των φιλορώσων αποσχιστών σκοτώθηκαν περίπου 9.200 άνθρωποι. Παρά την εκεχειρία, αρκετά συχνά σημειώνονται βίαια επεισόδια στις εμπόλεμες ζώνες και οι αντίπαλες πλευρές επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή