«Φαβέλα της Ευρώπης» και «υγειονομικό ναρκοπέδιο» η Ειδομένη

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016 13:51
UPD:13:53
REUTERS/STOYAN NENOV
A- A A+

«Υγειονομικό ναρκοπέδιο» χαρακτήρισε τον καταυλισμό της Ειδομένης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, ενώ ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου χαρακτήρισε την Ειδομένη φαβέλα και εξέφρασε φόβους ότι θα πάρει μόνιμη μορφή.

Κατά την επίσκεψή του συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Κιλκίς, Βασίλη Τριανταφυλλίδη, ο κ. Γιαννακός έκανε λόγο για έλλειψη απολύμανσης και άσχημες συνθήκες υγιεινής και επανέλαβε το πάγιο αίτημα των εργαζομένων για ενίσχυση του νοσοκομείου Κιλκίς με προσωπικό και επιπλέον χρηματοδότηση, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες, λόγω των χιλιάδων προσφύγων που ζουν στην περιοχή.

«Κάνουμε έκκληση στο υπουργείο Υγείας για χρηματοδότηση των δομών, δεδομένου φυσικά και του γεγονότος ότι το νοσοκομείο Κιλκίς εφημερεύει επί 24ωρου βάσεως» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας ότι από τις 88 οργανικές θέσεις για γιατρούς στο νοσοκομείο, είναι καλυμμένες μόνον οι μισές.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι τα απλήρωτα νοσήλια, έχουν «εκτοξευθεί» -λόγω των προσφύγων- μέσα στους τρεις τελευταίους μήνες. «Τον Ιανουάριο είχαμε 7.000 ευρώ απλήρωτα νοσήλια, τον Φεβρουάριο 22.000 και τον Μάρτιο 142.000 ευρώ» αποκάλυψε στο ΑΜΠΕ ο κ. Τριανταφυλλίδης, διευκρινίζοντας ότι τα περισσότερα περιστατικά είναι παιδιατρικά και γυναικολογικά.

Γιατροί του Κόσμου

Την Ειδομένη επισκέφθηκε το πρωί και ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των Γιατρών του Κόσμου (ΓτΚ), Νικήτας Κανάκης, συνοδευόμενος από τους προέδρους του διεθνούς δικτύου των ΓτΚ.

«Ο καταυλισμός της Ειδομένης είναι μια φαβέλα που φοβόμαστε ότι θα πάρει μόνιμη μορφή» δήλωσε ο κ. Κανάκης και πρόσθεσε: «Θέλουμε να θυμίσουμε στην Ευρώπη ότι αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας και να σταματήσουν την υποκρισία».

Σχετικά με την παρουσία αμφιλεγόμενων ΜΚΟ στην περιοχή, ο κ. Κανάκης σημείωσε ότι δεν υπήρχε σχεδιασμός από την πολιτεία και κατέληξε: «Αποτέλεσμα ήταν να… αυτοσχεδιάζουμε σε έναν καταυλισμό, που έχει μετατραπεί σε πόλη».

«Πρόκειται για τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων στην Ευρώπη» δήλωσε, από την πλευρά της, η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Γαλλίας Françoise Sivignon, συμπληρώνοντας ότι οι συνθήκες είναι το ίδιο άσχημες με τον καταυλισμό στο Καλέ. «Η βασική διαφορά βέβαια, που κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση, είναι ότι εδώ ζουν πάρα πολλά παιδιά» τόνισε.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή