Έως 500 πρόσφυγες την ημέρα θα δέχονται Κροατία - Σερβία

Στενεύει ο «λαιμός του μπουκαλιού» για τις προσφυγικές ροές από την Ελλάδα προς βορρά
Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016 14:03
UPD:14:28
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
A- A A+

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς ανακοίνωσε ότι η Κροατία ενημέρωσε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, το Βελιγράδι ότι θα δέχεται πλέον περιορισμένο αριθμό προσφύγων που δεν θα ξεπερνάει τους 500 ημερησίως. Η απόφαση αναγκάζει τη Σερβία να ακολουθήσει την ίδια τακτική, επιτρέποντας την είσοδο μόνο σε 500 πρόσφυγες την ημέρα.

Τη συμφωνία επιβεβαίωσε και η σλοβενική αστυνομία. Τα σύνορα Κροατίας - Σλοβενίας είναι ταυτόχρονα και σύνορα της ζώνης ελεύθερης κίνησης προσώπων, καθώς η Ελλάδα δεν έχει χερσαία σύνορα με τις υπόλοιπες 25 χώρες της ζώνης Σένγκεν.

Ο Σέρβος υπουργός επισήμανε ότι υπάρχουν ασάφειες στη συμφωνία για τη λειτουργία του ενιαίου κέντρου ελέγχου των προσφύγων στη Γευγελή και πρέπει να διευκρινιστεί αν όσοι λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση εισόδου μπορούν ανενόχλητα να συνεχίσουν το ταξίδι.

Ανέφερε δε ότι αυτή τη στιγμή στη Σερβία βρίσκονται περίπου 2.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων μόνο οι 38 κατέθεσαν αίτηση για την παροχή ασύλου ώστε να παραμείνουν στη σερβική επικράτεια.

Ο Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς τόνισε, επίσης, ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει ενότητα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. «Κάποιες χώρες δεν επιθυμούν να φιλοξενήσουν κανέναν πρόσφυγα και άλλες σηκώνουν μεγαλύτερα βάρη», ανέφερε.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή