Πολύτιμα «Κοσμήματα» από τα Μπαλέτα Μπολσόι

Σε μαγνητοσκόπηση, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 8 Νοεμβρίου
Σάββατο, 07 Νοεμβρίου 2015 09:05
A- A A+

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το ιστορικό ρωσικό θέατρο και την Pathé Live, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει σε μαγνητοσκόπηση το μπαλέτο «Jewels» («Κοσμήματα») του Ζωρζ Μπαλανσίν, ερμηνευμένο από τα Μπαλέτα Μπολσόι, την Κυριακή 8 Νοεμβρίου, στις 5 το απόγευμα.

Η Pathé Live, από το 2009, έχει καλύψει ζωντανά και έχει διανείμει μπαλέτα των Μπολσόι σε περισσότερες από 1.200 κινηματογραφικές αίθουσες, σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η  συνεργασία του με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προσφέρει στο ελληνικό κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσει κορυφαία κλασικά έργα και σπουδαία αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου.

Έτσι, οι θεατές θα έχουν τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσουν το υπέροχο τρίπτυχο του Μπαλανσίν, καθώς τα Μπαλέτα Μπολσόι είναι τα μοναδικά σε όλο τον κόσμο, στα οποία έχει παραχωρηθεί επίσημη άδεια κινηματογράφησης και μετάδοσης του συγκεκριμένου έργου από το Ίδρυμα Μπαλανσίν (Balanchine Trust).

Λαμπερό καστ με παγκόσμια ακτινοβολία

Τη γοητευτική τρίπρακτη χορογραφία του Ζωρζ Μπαλανσίν, «Jewels», σε μουσική των Στραβίνσκι, Φωρέ και Τσαϊκόφσκι, θα ερμηνεύσει ένα λαμπερό καστ, που περιλαμβάνει μεγάλα ονόματα των Μπολσόι με παγκόσμια ακτινοβολία, όπως η Όλγκα Σμιρνόβα, ο Σεμυόν Τσούντιν, ο Βλαντισλάβ Λαντράτοφ, η Άννα Τιχομίροβα και η Εκατερίνα Κρυσάνοβα.

Κατά τα διαλείμματα της παράστασης (όπου αυτά προβλέπονται), το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθεί αποκλειστικές συνεντεύξεις με τους συντελεστές τής εκάστοτε παραγωγής και, με τη βοήθεια της κάμερας, να περιηγείται στα παρασκήνια του Θεάτρου Μπολσόι.

Σμαράγδια, ρουμπίνια και διαμάντια

Το «Jewels» χορογραφήθηκε από τον Ζ. Μπαλανσίν για το Μπαλέτο της Πόλης της Νέας Υόρκης (New York City Ballet), και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο New York State Theatre, στις 13 Απριλίου 1967. Καθεμία από τις τρεις πράξεις του έργου φέρει το όνομα ενός πολύτιμου λίθου. Η πρώτη τιτλοφορείται «Σμαράγδια», είναι αφιερωμένη στη Γαλλική Σχολή Μπαλέτου, και τη μουσική υπογράφει ο Γκαμπριέλ Φωρέ (αποσπάσματα από τα έργα «Πελλέας» και «Μελισσάνθη και Σάυλοκ»). Η δεύτερη φέρει τον τίτλο «Ρουμπίνια», αποτελεί φόρο τιμής στην Αμερικανική Σχολή και βασίζεται μουσικά στο «Καπρίτσιο για πιάνο και ορχήστρα» του Ίγκορ Στραβίνσκι. Η τρίτη και τελευταία πράξη, με τίτλο «Διαμάντια», είναι εμπνευσμένη από την Τρίτη Συμφωνία του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι και τιμά τη Ρωσική Σχολή. 

Επίσης, στο πλαίσιο τής συνεργασίας του Μεγάρου με το ιστορικό ρωσικό θέατρο και την Pathé Live, στις 6 Δεκεμβρίου, οι φίλοι του χορού θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, σε ζωντανή μετάδοση από τη Μόσχα, την «Κυρία με τις καμέλιες», σε χορογραφία του Τζον Νοϋμάγερ.

Ταυτότητα παράστασης
Μουσική: Ίγκορ Στραβίνσκι - Γκαμπριέλ Φωρέ - Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, χορογραφία: Ζωρζ Μπαλανσίν. Ερμηνεύουν: Όλγκα Σμιρνόβα, Σεμυόν Τσούντιν, Βλαντισλάβ Λαντράτοφ, Άννα Τιχομίροβα, Εκατερίνα Κρυσάνοβα. Συμμετέχουν οι κορυφαίοι, οι σολίστ και το corps de ballet των Μπαλέτων Μπολσόι.

Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Βanquet»: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη - Αθήνα, τηλ.: 210 7282000. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 15 ευρώ, φοιτητικά: 8 ευρώ. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες και 5 λεπτά. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία Μεγάρου, εκδοτήρια Μεγάρου: Ομήρου 8 - Αθήνα, τηλεφωνικά: 210 7282333, ηλεκτρονικά: megaron.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή