Τι απαντούν διπλωματικοί κύκλοι για τη στάση στην ψηφοφορία στον ΟΗΕ για το χρέος

Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015 15:35
UPD:15:38
REUTERS/ERIC THAYER

Επισημαίνεται ότι τυχόν υποστήριξη του ψηφίσματος θα έφερνε την Ελλάδα σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., που απείχαν και τη Βρετανία που το καταψήφισε, και από τις οποίες η Ελλάδα αναμένει την ελάφρυνση του χρέους.

A- A A+

Το ελληνικό χρέος δεν έχει σχέση με τα χρέη που αφορά η ψηφοφορία που έγινε στον ΟΗΕ σχολιάζουν μεταξύ άλλων διπλωματικοί κύκλοι με αφορμή και την αντίδραση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Ειδικότερα, διπλωματικοί κύκλοι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και το θέμα που ανέκυψε σχετικά με την ελληνική ψήφο στην ψηφοφορία του ΟΗΕ για το χρέος, επισήμαιναν ότι οι αποφάσεις αυτές του διεθνούς οργανισμού δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και υποχρεωτική νομική εφαρμογή.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι το ελληνικό χρέος δεν έχει σχέση με τα χρέη που αφορά η υπόθεση, αφού είναι διαφορετική η φύση του (χρέος προς κράτη με πολύ χαμηλό επιτόκιο κλπ.).

Επιπλέον τυχόν υποστήριξη του ψηφίσματος θα έφερνε την Ελλάδα σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, που απείχαν και τη Βρετανία που το καταψήφισε, και από τις οποίες η Ελλάδα αναμένει την ελάφρυνση του χρέους.

Το θέμα του επίδικου ψηφίσματος αφορούσε κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Αργεντινή, και από αυτές υποστηρίχθηκε.

Ποτέ εξάλλου, σημείωναν οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι, δεν δόθηκαν από την απελθούσα κυβέρνηση οδηγίες στην ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία για το πώς θα ψηφίσει στον ΟΗΕ.

Οι τελευταίες οδηγίες είχαν δοθεί το 2014 από την τότε κυβέρνηση και προέβλεπαν και τότε αποχή, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κοτζιάς είχε εκφράσει δυσαρέσκεια για την αποχή της Ελλάδας από το κρίσιμο ψήφισμα του ΟΗΕ για την αναδιάρθρωση των κρατικών χρεών τονίζοντας ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπερέβη κατά πολύ τις αρμοδιότητές της. Κάνει, μάλιστα, λόγο για αλλαγή πολιτικής «υπό την προτροπή του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή