Skip to main content

Η απαγωγή του Άνταμ Σμιθ όταν ήταν 3 ετών

Αγαλμα του Ανταμ Σμιθ στο Εδιμβούργο/Shutterstock

Το έργο του είναι γνωστό σε όλους. Λιγότερο γνωστή είναι η περιπέτεια που είχε σε ηλικία 3 ετών

Στα τέλη του δέκατου έβδομου αιώνα, η Μάργκαρετ Ντάγκλας γεννήθηκε σε μια διακεκριμένη στρατιωτική οικογένεια της Σκωτίας. Τον Νοέμβριο του 1720, σε ηλικία 26 ετών, παντρεύτηκε τον Άνταμ Σμιθ, έναν εξέχοντα δικηγόρο και τελωνειακό υπάλληλο. Ο Άνταμ ήταν 14 χρόνια μεγαλύτερός της και είχε ξαναπαντρευτεί στο παρελθόν. Το 1723, η Μάργκαρετ ήταν έγκυος, όταν ο σύζυγός της πέθανε, σε ηλικία μόλις 43 ετών. Λίγες εβδομάδες αργότερα, γεννήθηκε το μωρό τους και έλαβε το όνομα του πατέρα του.

Ο Άνταμ Σμιθ, ο οποίος σύμφωνα με το This Day in Business History, βαπτίστηκε σαν σήμερα, 5 Ιουνίου 1723 (η ακριβής ημερομηνία γέννησης είναι άγνωστη), έμελλε να εξελιχθεί σε έναν από τους κύριους εκπροσώπους του Σκωτσέζικου Διαφωτισμού, πρωτοπόρο της πολιτικής οικονομίας και θεμελιωτή της σχολής των κλασικών οικονομικών. Το έργο του είναι γνωστό σε όλους. Λιγότερο γνωστή είναι η περιπέτεια που είχε σε ηλικία 3 ή 4 ετών.

Τα δεδομένα της εποχής

Στον 18ο αιώνα δεν ήταν ανήκουστο για παιδιά να αγοράζονται και να πωλούνται ή να φυλακίζονται για να μην τραπούν σε φυγή. Η ζωή για αυτά τα παιδιά ήταν δύσκολη και συχνά περιλάμβανε ξυλοδαρμούς, υποσιτισμό και σκληρή εργασία.

Αυτά τα εγκλήματα σχεδόν πάντα αποδίδονταν στους πλανόδιους εργάτες ή στους νομάδες Ρομά (Gypsies κατά την αγγλική ορολογία της εποχής) και επέφεραν τη θανατική ποινή. Πολλές φορές οι δράστες επικηρύσσονταν και δίδονταν μεγάλα ποσά για όσους οδηγούσαν στα ίχνη τους.

Σε μεγάλες, πολυπληθείς πόλεις όπως το Λονδίνο, σπάνια εντοπίζονταν, ακόμη και εάν οι αρχές εξαπέλυαν ανθρωποκυνηγητό. Ωστόσο, στις αγροτικές περιοχές, οι ντόπιοι έτειναν να γνωρίζουν πότε μια ομάδα ταξιδιωτών βρισκόταν στην περιοχή. Όταν ένα παιδί χανόταν, όλοι έσπευδαν να συμμετάσχουν στην έρευνα.

Η αρπαγή του Άνταμ από την αγκαλιά της μητέρας του

Και έτσι έγινε όταν ο Άνταμ Σμιθ ήταν μόλις 3 ή 4 ετών. Σε ένα ταξίδι με τη μητέρα του στο χωριό καταγωγής της, το Στράνθερι, κάποιος τον άρπαξε από την αγκαλιά της. Οι υποψίες, όπως διαβάζουμε στο Adam Smith Works, έπεσαν σε μία ομάδα Ρομά.

Οι ιστορίες για το πώς ανακτήθηκε το παιδί ποικίλλουν. Ο βιογράφος Ίαν Σίμπσον Ρος αναφέρει ότι ο θείος του Σμιθ κατεδίωξε με άλογο τους Ρομά και πήρε πίσω το παιδί.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο μικρός Άνταμ έκλαιγε τόσο έντονα, που η γυναίκα που είχε αναλάβει να τον κρατήσει, τον παράτησε στον δρόμο και οι ντόπιοι τον βρήκαν μόνο του και τον επέστρεψαν στη μητέρα του.

«Ίσως το πιο συναρπαστικό πράγμα που του συνέβη…»

To Adam Smith Institute στην επίσημη ιστοσελίδα του αναφέρει πως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν όντως η απαγωγή συνέβη ή εάν οι δράστες ήταν όντως Ρομά ή απλά εκείνοι κατηγορήθηκαν για αυτό ως εύκολος στόχος.Και σχολιάζει πως εάν όντως συνέβη, «ήταν μάλλον το πιο συναρπαστικό πράγμα που συνέβη στον Smith στη ζωή του. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του με τη μητέρα του, δεν παντρεύτηκε ποτέ και έζησε τη ζωή ενός λόγιου, αφοσιωμένου στην έρευνα και τη συγγραφή».

Ωστόσο, συνεχίζει το Ινστιτούτο «έχει απαχθεί πολλές φορές από τον θάνατό του καθώς διάφοροι μελετητές και άλλοι προσπάθησαν να υποστηρίξουν ότι δεν εννοούσε αυτά που έγραφε. Κάθε λίγα χρόνια βγαίνει κάποια νέα μελέτη για να ερμηνεύσει εκ νέου το έργο του Σμιθ και μετά την αρχική αντίδραση εξαφανίζεται αθόρυβα. Κάποιοι τον παρουσίασαν ως ένα είδος πρωτοσοσιαλιστή, ακόμη και ως πρόδρομο του Καρλ Μαρξ». Άλλοι τον παρουσίασαν ως απλοϊκό, καπιταλιστή….Εμείς προτιμούμε αντί να τον ερμηνεύουμε, να θεωρούμε ότι απλά εννοούσε αυτά που έγραφε».