Πολιτιστικά
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 10:15

Προβολή και ενίσχυση της ελληνικής θεατρικής και χορευτικής παραγωγής

Το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Ε.Κ.Δ.Ι.Θ.) ανακοίνωσε τη δράση «Σύστημα Αθήνα / Athens System 2014» που διοργανώνεται από το 2007 για τέταρτη φορά από το Ε.Κ.Δ.Ι.Θ., φέτος με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ 2007 - 2014).

Το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Ε.Κ.Δ.Ι.Θ.) ανακοίνωσε τη δράση «Σύστημα Αθήνα / Athens System 2014» που διοργανώνεται από το 2007 για τέταρτη φορά από το Ε.Κ.Δ.Ι.Θ., φέτος με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ 2007 - 2014).

Το «Σύστημα Αθήνα / Athens System 2014» έχει ως στόχο την προβολή της ελληνικής θεατρικής και χορευτικής παραγωγής στο εξωτερικό και την ενίσχυση της θέσης του Θεάτρου και Χορού στην Ελλάδα.

Η επιλογή των παραστάσεων πραγματοποιήθηκε από την ειδική κριτική επιτροπή που αποτελείτο από ανθρώπους των γραμμάτων και της τέχνης. Θα τις παρακολουθήσουν διευθυντές διεθνών Φεστιβάλ και διευθυντές πολιτιστικών φορέων που έχουν τη δυνατότητα μετακλήσεων, αφού κύριος στόχος της δράσης είναι να οδηγήσει σε διεθνείς συνεργασίες και σε παρουσίαση ελληνικών παραστάσεων σε διεθνείς συναντήσεις και Φεστιβάλ. Οι παραστάσεις προέρχονται από τις ήδη ολοκληρωμένες θεατρικές περιόδους 2012 - 2013 και 2013 – 2014, και από τις παραστάσεις της θεατρικής περιόδου 2014 - 2015 που παρουσιάστηκαν έως τις 31 Οκτωβρίου 2014.

Η ειδική κριτική επιτροπή αποτελείται από τους: Κ. Αλέξη Αλάτση (σκηνοθέτης), Μαρίζα Βινιεράτου  (καθηγήτρια χορογραφίας, χορογράφος), Δρ Σωζήτα Γκουντούνα, διδάκτωρ θεωρίας θεάτρου και εικαστικών, Olivier Descotes (σύμβουλος συνεργασίας και μορφωτικής δράσης, διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος), Κωνσταντίνα Ζηροπούλου (Δρ θεατρολογίας, διδάσκουσα Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου), Τώνια Καράογλου (θεατρολόγος, Δρ Tμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ., κριτικός θεάτρου), Πάρι Μέξη (σκηνοθέτης, σκηνογράφος).

Η κα Ματίνα Καλτάκη (θεατρολόγος και κριτικός θεάτρου), ήταν μέλος της ειδικής κριτικής επιτροπής έως την παραίτησή της, στις 25/9. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. τη θέση της στην επιτροπή κατέλαβε η Δρ Σωζήτα Γκουντούνα.

Οι επιλογές της επιτροπής «Συστήματος Αθήνα 2014» (τυχαία σειρά)

Θέατρο

1. «Goλfω! director’s cut» του Σπύρου Περεσιάδη, σκηνοθεσία Σίμος Κακάλας, Εταιρεία Θεάτρου ΧΩΡΟΣ.
2. «Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη, σκηνοθεσία Δαμιανός Κωνσταντινίδης, Εταιρεία Θεάτρου ANGELUS NOVUS
3. «Μήδεια» του Ζαν Ρενέ Λεμουάν, σκηνοθεσία Λευτέρης Γιοβανίδης, Εταιρεία Θεάτρου ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
4. «Μπετονένια Παραλία» του Βασίλη Μαυρογεωργίου, σκηνοθεσία Βασίλης Μαυρογεωργίου, Εταιρεία Θεάτρου SKROW
5. «Domino», σκηνοθεσία Αργυρώ Χιώτη, Εταιρεία Θεάτρου VASISTAS
6. «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή, σκηνοθεσία Κώστας Φιλίππογλου, Φεστιβάλ Αθηνών – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας-Αρτivities
7. «O Έλλην Βρυκόλαξ», σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Ντέλλας, Εταιρεία Θεάτρου BOUΛOUKI
8. «Πόλη με ξύλινα Παντζούρια» της Νίκης Ορφανού, σκηνοθεσία Νίκη Ορφανού, ΑΜΚΕ ΣΥΝΕΡΓΩ
9. «Εσωτερικό» του Μαίτερλινγκ, σκηνοθεσία Σοφία Μαραθάκη, Ομάδα Θεάτρου ΑΤΟΝΑλ

Χορός

1. «W - Memorabilia», χορογραφία Λίντας Καπετανέα & Γιόζεφ Φρούτσεκ, ROOTLESSROOT
2. «Stations», χορογραφία Μαριάννα Καβαλλιεράτου, klokworks dance company
3. «Πλάνητες», χορογραφία Πατρίτσια Απέργη, Εταιρεία Σύγχρονου Χορού ΑΕΡΙΤΕΣ

Η κριτική επιτροπή, επίσης, αποφάσισε ομόφωνα να προσθέσει στην κατηγορία Χορός την παράσταση «Δάσος» της Ιωάννας Πορτόλου. Σημειώνεται ότι όλες οι τελικώς επιλεγμένες παραστάσεις ισοψήφησαν. Επίσης, χάριν δεοντολογίας και άμεμπτης λειτουργίας της επιτροπής, το μέλος της Πάρις Μέξης απείχε από την ψηφοφορία για την παράσταση χορού της Λίντας Καπετανέα και το μέλος της επιτροπής Κ. Αλέξης Αλάτσης απείχε από την ψηφοφορία για την θεατρική εγκατάσταση της Νίκης Ορφανού, λόγω προηγούμενης προσωπικής επαγγελματικής τους σχέσης με τους εμπλεκόμενους καλλιτέχνες/ομάδες.

Κατά τη διαδικασία επιλογής, η κριτική επιτροπή είχε επίσης επιλέξει τις παραστάσεις «Amor» του Θ. Τερζόπουλου καθώς και «Τα ψάρια βγήκαν να πολεμήσουν ενάντια στους ανθρώπους» του Θέμελη Γλυνάτση, οι οποίες όμως δεν ήταν τελικώς δυνατόν να παρουσιαστούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Πρόγραμμα και χώρος παραστάσεων

Τρίτη 25 Νοεμβρίου

12.00 «Εσωτερικό», Θέατρο του Νέου Κόσμου
15.00 «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή, Art Factory
21.00 «Μήδεια», Θέατρο Ακροπόλ

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου

11.30 «Δάσος», Art Factory
12.15 «Domino», Art Factory
16.00 «Goλfω! director’s cut», Θέατρο Χώρος
21.00 «Πλάνητες», Art Factory

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου

12.00 «W - Memorabilia», Art Factory
15.00 «Πόλη με ξύλινα παντζούρια», Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
17.00 «Μπετονένια Παραλία», Θέατρο Skrow

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου

15.00 «Insenso», Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
17.00 «Stations», Art Factory
21.00 «O Έλλην Βρυκόλαξ», Μουσείο Μπενάκη-Κεντρικό Κτίριο

Σάββατο 29 Νοεμβρίου

12.00 - 16.00 Συμπόσιο: «Σύστημα Αθήνα, ελληνική πλατφόρμα παραστατικών τεχνών», Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Η είσοδος στις παραστάσεις και το Συμπόσιο είναι ελεύθερη. Σημειώνεται ότι, δεδομένης της γενικά περιορισμένης χωρητικότητας, η προσέλευση του κοινού θα γίνεται αυστηρά κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης στο 2103303149 και με τήρηση σειράς προτεραιότητας.

naftemporiki.gr