Πολιτική
Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018 17:10

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία ζήτησε η Ν.Δ.

Κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, το αίτημα του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την Οικονομία.

Κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, το αίτημα του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την Οικονομία.

Το αίτημα είχε προαναγγείλει από την Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «εκεί ο κ. Τσίπρας θα απολογηθεί για όσα δεινά έφερε στους πολίτες, αλλά και για τα δεσμά στα οποία συμφώνησε για την επόμενη μέρα της χώρας».

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νίκος Βούτσης, γνωστοποίησε στους εκπροσώπους των κομμάτων την πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξει ενημέρωση της Ολομέλειας από τον πρωθυπουργό, σχετικά με τη Συμφωνία του Eurogroup.

Ποια είναι η διαδικασία στη Βουλή

Σύμφωνα με το άρθρο 143 του κανονισμού της Βουλής η συζήτηση πρo ημερησίας διατάξεως αρχίζει με την αγόρευση του πρωθυπουργού, μετά την οποία ακολουθούν οι αγορεύσεις των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, καθώς και ενός ή δύο υπουργών, και ολοκληρώνεται, χωρίς να διεξαχθεί ψηφοφορία, σε μία συνεδρίαση.

Η διάρκεια των ομιλιών:

  • ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για 25 λεπτά της ώρας
  • ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης 20 λεπτά
  • οι πρόεδροι των άλλων Κοινοβουλευτικών Ομάδων 20 λεπτά 
  • οι υπουργοί 10

Ο χρόνος αγόρευσης εκείνου που προκαλεί τη συζήτηση προσαυξάνεται κατά πέντε λεπτά της ώρας. 

Η διάρκεια των δευτερολογιών

Δικαίωμα δευτερολογίας έχουν:

  • ο πρωθυπουργός για 15 λεπτά 
  • οι πρόεδροι των ΚΟ για 10 λεπτά
  • οι υπουργοί για 10 λεπτά
  • Ο πρωθυπουργός μπορεί να τριτολογήσει για 5 λεπτά.

Ο χρόνος ομιλίας υπουργού που παρεμβαίνει στο στάδιο των κύριων αγορεύσεων ή των δευτερολογιών, πριν ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις ή οι δευτερολογίες των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, περιορίζεται στο ήμισυ του χρόνου που δικαιούται. 

Κατά τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως που προτείνεται από τον Πρόεδρο της Βουλής, οι χρόνοι ομιλίας είναι οι ισχύοντες κατά τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως που προκαλείται από τον πρωθυπουργό.