Πολιτιστικά
Κυριακή, 19 Ιουνίου 2016 09:35

Οικειοθελώς εξεταζόμενες «Απολογίες 4 & 5»

Με τον τίτλο «Απολογίες 4 & 5», το καινούριο έργο του Ευθύμη Φιλίππου παρουσιάζεται από την ομάδα Vasistas, σε σκηνοθεσία της Αργυρώς Χιώτη, στην Πειραιώς 260, στις 20 και 21 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.

Με τον τίτλο «Απολογίες 4 & 5», το καινούριο έργο του Ευθύμη Φιλίππου παρουσιάζεται από την ομάδα Vasistas, σε σκηνοθεσία της Αργυρώς Χιώτη, στην Πειραιώς 260, στις 20 και 21 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.

Με λόγο ελλειπτικό, το έργο επιχειρεί μία περιπλάνηση στην εσωτερική γεωγραφία δύο προσώπων. Μια διαθλασμένη στιγμή μνημικής αναμέτρησης. Για τον επαναπροσδιορισμό της λεπτομέρειας. Για την κρισιμότητα του συνόλου.

Με διακύβευμα την ένταξη ή τον αποκλεισμό

Ένας δικαστής, απροσδιόριστη ηγετική φιγούρα με στοιχεία σχολικού εξεταστή - αστυνομικού, ανακριτή - ψυχαναλυτή. Και δύο εξεταζόμενοι. Μία γυναίκα και ένας άνδρας ίδιας ηλικίας, στο μέσο περίπου της ζωής τους. Οικειοθελώς εξεταζόμενοι, ανατρέχουν στις απειροελάχιστες λεπτομέρειες, που συνέθεσαν καθοριστικά τη ζωή τους με διακύβευμα την ένταξη ή τον αποκλεισμό, σε μια περιπέτεια που μοιάζει να υπερβαίνει τον χρόνο και τον χώρο. Η βίαιη σύγκρουση της ανάγκης του ανθρώπου για ουσιαστική ύπαρξη και συνύπαρξη.

Βασικό αίτημα: ποιος θα καταφέρει να ενταχθεί στον πενταμελή χορό ενόρκων, που παρατηρεί και παρεμβαίνει, τραγουδώντας ασταμάτητα το ίδιο πολυφωνικό τραγούδι. Σαν σύγχρονος τραγικός χορός, παραμένει ενεργός μάρτυρας και τελικός κριτής της δίκης. Σαν δονούμενο σώμα, σαν μια άλλη πολιτεία, αποκαλύπτει την εύθραυστη εσωτερικότητα των προσώπων, που καταθέτουν την αλήθεια τους σχεδόν ψιθυρίζοντας.

«Ο άντρας πλησιάζει τον εξεταστή και υποκλίνεται μπροστά του, σηκώνοντας το δεξί του χέρι. Αν το κολύμπι μ’ ευχαριστεί, να μη βουτήξω ξανά σε γαλάζια καθαρά νερά. Αν μου αρέσουν οι περίπατοι στα πάρκα, τα δέντρα να πέφτουν και να μου κλείνουν τον δρόμο, καθώς περπατώ. Θα είμαι ειλικρινής. Αν δεν είμαι ειλικρινής, δεν είμαι άξιος να είμαι εδώ μπροστά σας απόψε».

Με συνεχή έρευνα και πειραματισμό

Η ομάδα Vasistas ενεργοποιείται ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Επιδιώκει τη συνεχή έρευνα και τον πειραματισμό ως προς τη σκηνική πράξη, σε έναν άμεσο διάλογο με το παρόν. Έχει διαρκή και δυναμική πορεία και είναι γνωστή και αγαπητή στο κοινό για τους ιδιαίτερους αφηγηματικούς της κώδικες. Έχει τιμηθεί, το 2011, με την Τιμητική Διάκριση Νέων Δημιουργών, από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Χορού, ενώ η Αργυρώ Χιώτη τιμήθηκε, το 2013, με το βραβείο Ελευθερία Σαπουντζή, για το σκηνοθετικό και καλλιτεχνικό της έργο. Οι «Απολογίες 4 & 5» είναι η δεύτερη συνεργασία τους με τον Ευθύμη Φιλίππου.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη, μουσική διασκευή και διδασκαλία: Henri Kergomar, κοστούμια: Χριστίνα Κάλμπαρη, σκηνικός χώρος: Μπάμπης Χιώτης, φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, βοηθός σκηνοθέτη: Αντώνης Αντωνόπουλος, βοηθός δραματουργίας - σκηνοθεσίας: Άρτεμις Χρυσοστομίδου, βοηθός ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Νταουντάκη, καλλιτεχνικός συνεργάτης: Ariane Labed, παραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, συμπαραγωγή: Vasistas, Komm’ n ’act (platform for international young creation), ΝΕΟΝ, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν. Παίζουν: Εύη Σαουλίδου, Ευθύμης Θέου, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Χορός: Ελένη Βεργέτη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Ματίνα Περγιουδάκη, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Αργυρώ Χιώτη.

Πληροφορίες

Πειραιώς 260 (Χώρος Ε): Πειραιώς 260 - Ταύρος, τηλ.: 210 9282900. Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, μειωμένο (φοιτητικό -  άνεργοι - ΑΜΕΑ): 5 ευρώ.

naftemporiki.gr