Skip to main content

Το βέτο και το πακέτο

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Ο κατάλογος με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις περιλαμβάνει 40 αξιωματούχους της Λευκορωσίας, αλλά όχι τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Οι κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία, που είχε προτείνει προ τριμήνου η Κυπριακή Δημοκρατία, ποιους αφορά; Η συζήτηση γίνεται για πέντε πρόσωπα και τρεις εταιρείες, οι δύο θυγατρικές της TPAO. 

 «Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι στο άτυπο Συμβούλιο των Εξωτερικών στο Βερολίνο, μετά από πολύωρες συζητήσεις τόσο όσον αφορά τη Λευκορωσία όσο και τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου, είχε αποφασιστεί όπως… θα προχωρούσαν παράλληλα με στόχο την άμεση υιοθέτησή τους. Άρα είναι ξεκάθαρο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει και δε θέτει θέμα βέτο σε σχέση με τη Λευκορωσία», εξήγησε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

Τα δύο θέματα θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής, που αναβάλλεται για τις αρχές Οκτωβρίου. Επισήμως, γιατί συνεργάτης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Μια πολύ βολική μόλυνση σε τούτη τη συγκυρία, που αυξάνεται η πίεση στη Λευκωσία.

«Καταλαβαίνω τη θέση της Κύπρου», δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, αλλά «δοκιμάζεται η αξιοπιστία της Ε.Ε.». 

Δεν έχει άδικο. Έχει περάσει ένας μήνας από τότε που η Ε.Ε. αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στην κυβέρνηση του Μινσκ, μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Λουκασένκο στην προεδρία. Η αξιοπιστία, όμως, της Ε.Ε. απέναντι στους Λευκορώσους διαδηλωτές προϋποθέτει την αθέτηση της πολιτικής συμφωνίας για την Τουρκία; 

Τα έχει αυτά η διπλωματία και ο συσχετισμός δυνάμεων, ιδίως όταν η Γερμανία παίζει τα ευρώ της στη διαιτησία, για να παγώσει το όποιο ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην «άτακτη» Τουρκία. 

Ήδη διαμορφώνεται κλίμα κατά της Λευκωσίας, με υπαινιγμούς ότι ικανοποιεί έμμεσα έστω τη Ρωσία, ερωτήματα αν «υπάρχουν στο νησί χρήματα Λευκορώσων κυβερνητικών στελεχών…», υπενθυμίσεις της ισχύος της Τουρκίας και προειδοποιήσεις ότι η κίνηση αυτή πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου.

Η Κύπρος δεν ξέρει τι τη συμφέρει και ξέρει η Ε.Ε. Εγώ ξέρω ότι από την εποχή του Περικλή, «όταν άνθρωποι με τους οποίους είμαστε ίσοι, έρχονται και προβάλλουν απαιτήσεις, είτε αυτές είναι μικρές, είτε είναι μεγάλες, τούτο σημαίνει ότι ζητούν υποταγή».