Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Η πολιτική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ μεταξύ του ελεγχόμενου από τους Δημοκρατικούς Κογκρέσου και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με επίκεντρο τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με το «ουκρανικό σκάνδαλο», έχει χτυπήσει κόκκινο. Ο Αμερικανός πρόεδρος απειλείται με παραπομπή και καθαίρεση.
Οι ΗΠΑ έχουν να γνωρίσουν τόσο μεγάλη πολιτική πόλωση από τη δεκαετία του ‘70 και τον διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας σχετικά με τον βρόμικο πόλεμο του Βιετνάμ.
Η τωρινή αντιπαράθεση μοιάζει «ήσσονος σημασίας». Και λέμε «ήσσονος σημασίας» γιατί στο επίκεντρο δεν βρίσκονται οι επικίνδυνοι χειρισμοί του Αμερικανού προέδρου όσον αφορά το Ιράν, το Μεσανατολικό, τη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή και το διεθνές εμπόριο, αλλά η προσπάθεια να αναμίξει την αδύναμη Ουκρανία στα μικροκομματικά του παιχνίδια.
Οι ανοικτές και κρυφές παρεμβάσεις της Ουάσιγκτον έναντι ξένων ηγετών είναι κοινό… μυστικό, μόνο που -υποτίθεται- στο παρελθόν εξυπηρετούσαν το αμερικανικό «εθνικό συμφέρον». Τώρα όμως οι παρεμβάσεις Τραμπ αποσκοπούσαν στο να βρεθεί κάποιο «ουκρανικό λαβράκι» για τον επικρατέστερο κατά τα φαινόμενα αντίπαλό του στις εκλογές του 2020, τον πρώην αντιπρόεδρο Τζον Μπάιντεν.
Στις εκλογές του 2016 το σκάνδαλο με την ηλεκτρονική αλληλογραφία της Χίλαρι Κλίντον έδωσε πόντους στον Τραμπ, με τους οπαδούς του να φωνάζουν «να κλειστεί στη φυλακή».
Εν όψει των δύσκολων εκλογών του 2020, ο Τραμπ αναζητούσε «άπλυτα» για τον Μπάιντεν και οδούς διαφυγής μέσω Κιέβου, για τις εικαζόμενες δοσοληψίες με τον ρωσικό παράγοντα. Οι αποκαλύψεις του μυστικού πληροφοριοδότη, ο οποίος φέρεται από ορισμένα ΜΜΕ να είναι αξιωματούχος της CIA, δηλητηριάζουν ακόμη περισσότερο την πολιτική ατμόσφαιρα στην Ουάσιγκτον.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, στριμωγμένος για μία ακόμη φορά, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον πληροφοριοδότη «κατάσκοπο». «Ξέρετε τι συνηθίζαμε να κάνουμε τις παλιές ημέρες όταν ήμασταν έξυπνοι με κατασκόπους και προδοσία, σωστά;» δήλωσε ενώπιον της αμερικανικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη.
Δήλωση που παραπέμπει στην υπόθεση των Τζούλιους και Έθελ Ρόζενμπεργκ, που καταδικάστηκαν σε θάνατο τη δεκαετία του ‘50, κατηγορούμενοι για προδοσία και μεταφορά προς την τότε ΕΣΣΔ πληροφοριών σχετικών με το πυρηνικό πρόγραμμα των ΗΠΑ. Η τοξική ατμόσφαιρα στην Ουάσιγκτον, σε συνδυασμό με την εξίσου τοξική πολιτική ατμόσφαιρα που έχει προκαλέσει το Brexit στο Λονδίνο, δείχνει ότι κάθε άλλο παρά διανύουμε μια περίοδο «politics as usual»…