Skip to main content

Υποθέσεις, καλές προθέσεις και άγριες διαθέσεις

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Δεν πρέπει κανείς να θεωρεί ότι το FDP επιθυμεί την κατάργηση του ESM, τονίζει στη Suddeutsche Zeitung ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Αλεξάντερ Λάμπσντορφ. Η εξήγηση είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. «Αυτή η υπόσχεση στο προεκλογικό πρόγραμμα ισχύει σε έναν ιδεατό κόσμο, στον οποίο δεν υφίσταται η ανάγκη για μηχανισμούς στήριξης». Άρχισαν οι εκπτώσεις για να μην έχει η συγκατοίκηση επιπτώσεις. 

Και οι τρεις πιθανοί εταίροι μπορούν να φανταστούν έναν μελλοντικό υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης, αν και έχουν διαφωνίες για τις αρμοδιότητές του: θα μοιράζει χρήματα ή θα φροντίζει ώστε τα κράτη-μέλη να μη δαπανούν περισσότερα απ’ όσα προβλέπουν οι κανόνες. Αλλά κι αυτό μπορεί να διευθετηθεί με Γερμανό τοποτηρητή. Μπορεί, ο καλός στρατιώτης Σόιμπλε, όπως όλα δείχνουν, να αναλάβει τον κήπο με τα θηρία, όχι το γνωστό Tiergarten, μα το Κοινοβούλιο, αλλά αν η υγεία του το επιτρέψει θέση στα ευρωπαϊκά ίσως δρέψει. 

Δεν κόβει απαιτήσεις ο υπερφιλόδοξος πρόεδρος των Φιλελευθέρων όσον αφορά τον κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, και το ελληνικό ζήτημα, απελευθερώνοντας και τους αντιρρησίες στο CSU και τους σκεπτικιστές στο CDU. Το βράδυ των εκλογών έθεσε εκ νέου το ζήτημα της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ. Με Μέρκελ καγκελάριο δεν είναι πιθανό.  

Υποθέσεις σε έναν ευρωπαϊκό δρόμο, στρωμένο με καλές προθέσεις και άγριες διαθέσεις. Το Βερολίνο για καιρό θα τσαλαβουτά στη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού και το όραμα του Μακρόν για το Big Bang της Ευρώπης μάλλον θα μείνει χωρίς το Big. Δύσκολες οι υπερβάσεις σε τέτοιες φάσεις.

Το ποτήρι είναι μισοάδειο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να απολαύσει κανείς και την τελευταία σταγόνα μπίρας ή κρασιού από το μισοάδειο ποτήρι. Αλλά, όπως θα ‘λέγε ο Τίμοθι Γκάρτον Ας, μετά καλό θα είναι να επιστρέψει στην πραγματικότητα με έναν τριπλό εσπρέσο. Ασφαλώς πικρό, γιατί με την πρώτη γουλιά θα θυμηθεί ότι η «μαύρη διεθνής» καιροφυλακτεί.