Skip to main content

Η σημασία του να είναι κανείς Βρετανός

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Η απλή και καθαρή αλήθεια, είναι σπάνια καθαρή και ποτέ απλή». Κάτι ήξερε ο συχνά εκτός πλαισίων, πνευματώδης συγγραφέας, ποιητής και αρθρογράφος, Όσκαρ Ουάιλντ, που είχε έναν ιδιαίτερο τρόπο να απογυμνώνει την υποκρισία των υψηλών πνευματικών και κοινωνικών κύκλων του Λονδίνου.

Ποια είναι, λοιπόν, η καθόλου απλή και σίγουρα όχι καθαρή αλήθεια για το Brexit; Το βρετανικό Κοινοβούλιο πέρασε νομοσχέδιο που απαγορεύει στον πρωθυπουργό να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. Του επιβάλλει να ζητήσει νέα παράταση κι αν δεν το κάνει, η φυλάκιση καταφτάνει.

Στη Βουλή, η κυβέρνηση έχει χάσει την πλειοψηφία, αλλά οι Εργατικοί του Κόρμπιν αρνούνται τις πρόωρες εκλογές που πριν από λίγο καιρό ζητούσαν μετ’ επιτάσεως, θαρρώ.

Η Ε.Ε. έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν επαναδιαπραγματεύεται τη συμφωνία που ήδη υπάρχει, συμφωνία την οποία απέρριψαν τρεις φορές οι βουλευτές.

Πώς τη λες αυτήν την πορεία; Οι Μόντι Πάιθονς λύνουν την απορία. Στη δεκαετία του ‘70, έβαλαν τον Τζον Κλιζ να υποδυθεί τον υπουργό που έβρισκε και εξέλισσε διαφορετικούς τρόπους βαδίσματος. Αστείου. «The Ministry of Silly Walks».

Πώς τελειώνουν τα αστεία; Δύο οι προφανείς καταλήξεις, εκτός αν περάσει του Όσκαρ Ουάιλντ η ανατρεπτική λύση: «το θεατρικό έργο ήταν επιτυχία. Το κοινό του ήταν αποτυχία». Η κωμωδία, πάντως, «Η σημασία του να είναι κανείς σοβαρός» ήταν χρονολογικά το τελευταίο θεατρικό έργο του και η τελευταία επιτυχία που γνώρισε πριν από την καταστροφή.

Το Βrexit, έπειτα από τρία χρόνια, είναι πάλι στην αρχή. Ποιος είναι, λοιπόν, πιο «Ιδανικός σύζυγος» από τον εκκεντρικό στη διανομή; Στην Αγγλία, άλλωστε, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, «η ικανότητα να σκηνοθετείς τον εαυτό σου θεωρείται αρετή, την οποία οι γόνοι ανωτέρων τάξεων καλλιεργούν στο φημισμένο Κολλέγιο Ίτον ή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι ομάδες επιχειρηματολογίας, οι λέσχες αντιλογίας, τελειοποιούν έτι περαιτέρω αυτές τις ιδιορρυθμίες».

Ο Μπόρις και ο Ρις-Μογκ δεν είναι λοξοί. Είναι αριστοκράτες Βρετανοί.