Skip to main content

Το εμβόλιο της ανισότητας

Από την έντυπη έκδοση

Από την καραντίνα και το lockdown, περάσαμε στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και στο διαφαινόμενο άνοιγμα των συνόρων. Την ώρα που ακόμη «παίζεται» το αν τελειώσαμε με την επιδημία και η απειλή ενός νέου δεύτερου κύματος εξακολουθεί να πλανιέται πάνω από τον πλανήτη, το ενδιαφέρον έχει στραφεί στο εμβόλιο.

Όχι στην ελπίδα ότι επιτέλους οι επιστήμονες θα ανακοινώσουν το πολυπόθητο «εύρηκα», που θα εξασφάλιζε τον μαζικό εμβολιασμό και την ανοσία που θα επέτρεπε στα δισεκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη να επιστρέψουν στην προ Covid-19 πραγματικότητα, αλλά στον εν εξελίξει ήδη αδυσώπητο ανταγωνισμό: Ποια χώρα (και ποια φαρμακοβιομηχανία) θα φτάσει πρώτη στο αποτέλεσμα; Ποιας χώρας οι πολίτες θα είναι τυχεροί να αποκτήσουν ανοσία απέναντι στον Covid-19;

Στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας αναφερόμαστε εκτενώς στην είδηση ότι οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν ήδη με 1,2 δισ. δολάρια την φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, προκειμένου να εξασφαλίσουν 300 εκατ. δόσεις από το πιθανολογούμενο νέο εμβόλιο και να εμβολιάσουν πρώτες τον δικό τους πληθυσμό.

Ο επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας Sanofi το έθεσε προ ημερών τόσο κυνικά, λέγοντας πως το εμβόλιο που θα παραχθεί στις ΗΠΑ θα πρέπει να δοθεί πρώτα στους Αμερικανούς πολίτες, με δεδομένο ότι η χώρα αυτή έχει χρηματοδοτήσει τη σχετική έρευνα, που εξόργισε ακόμη και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναγκάστηκε να πει πως το νέο εμβόλιο πρέπει να είναι κτήμα για όλους.

Το «κτήμα για όλους» αφορά βέβαια τον Πρώτο Κόσμο, τις αναπτυγμένες χώρες, αλλά και σε αυτές ενδεχομένως όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, με τον Covid-19 να θερίζει φτωχούς και εργαζόμενους όπως -για παράδειγμα- συμβαίνει στην αυτοκινητοβιομηχανία Ford στις ΗΠΑ.

Γιατί για τον Τρίτο Κόσμο λείπουν ακόμη τα εμβόλια εκείνα που, με ένα τετράδιο της Unicef, επιχειρούσαμε να συμβάλουμε στην αγορά τους, για να μην αναφερθούμε στην έλλειψη αγαθών όπως το νερό, η οποία εκτός των άλλων συντείνει σε αρρώστιες και πανδημίες.

Όπως σωστά το θέτει σχετικό χθεσινό ρεπορτάζ του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, το δύσκολο ερώτημα για το νέο εμβόλιο είναι το ποιοι από τα 7,6 δισεκατομμύρια των κατοίκων του πλανήτη θα εμβολιαστούν πρώτοι.