Skip to main content

Ο εφιάλτης και ο τουρισμός

Από την έντυπη έκδοση

Tου Πάνου Φ. Κακούρη
[email protected]

Η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας είναι πλέον εκτός των προβλέψεων της κυβέρνησης, λόγω της έντασης του τρίτου κύματος, αλλά και των σοβαρών λαθών που έγιναν στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, που οδήγησαν στην απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών προς την… ποικιλία των συστάσεων, ειδικών και μη.

Το πλήθος των κρουσμάτων, οι δεκάδες θάνατοι καθημερινά, οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό, που στέλνει ανησυχητικά μηνύματα και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο παρατηρεί τον κρατικό προϋπολογισμό να κινείται εκτός τροχιάς ήδη από τους πρώτους μήνες του έτους.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προέβλεπε άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις γιορτές των Χριστουγέννων, κατόπιν από τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και φτάσαμε στα μέσα Απριλίου για να έχουμε μια υποτυπώδη λειτουργία. Η εστίαση παραμένει κλειστή επ’ αόριστον, τυπικά βέβαια, καθώς έξω από τα καφέ, τα μπαράκια και τα φαγάδικα η κατάσταση που επικρατεί μόνο σε καραντίνα δεν παραπέμπει.

Η υπολειτουργία της αγοράς στερεί σημαντικά έσοδα από τα κρατικά ταμεία, ενώ συγχρόνως διογκώνει αισθητά το πακέτο των μέτρων στήριξης των πληγέντων. Ο προϋπολογισμός του 2021 στηρίχτηκε στην εκτίμηση ότι το κόστος των μέτρων στήριξης θα ήταν 7,5 δισ. ευρώ για ολόκληρο το έτος. Όμως ήδη εξαντλήθηκε, καθώς έχει πλέον υπερβεί τα 13 δισ. ευρώ και, φυσικά, θα αυξηθεί περαιτέρω.

Στις συνθήκες αυτές, το ΑΕΠ του α’ τριμήνου αναμένεται να βουλιάξει, απειλώντας τον ετήσιο στόχο για ανάκαμψη. Οδηγούμεθα έτσι σε αυξημένα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού το 2021, ίσως και διπλάσια των στόχων, ενώ το δημόσιο χρέος θα διατηρηθεί πάνω από το 200% του ΑΕΠ.

Το μοναδικό στοίχημα που απέμεινε για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι ο τουρισμός, από τον οποίο προσδοκά «καλύτερες μέρες», μετά την κατάρρευση του 2020, όταν οι εισπράξεις συρρικνώθηκαν σε 4,28 δισ. ευρώ, από 18,18 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν το 2019.

Όμως η ανάκαμψη του τουρισμού απειλείται από αβεβαιότητες. Πέρυσι, λίγο πριν από την αυλαία της τουριστικής περιόδου, είχαμε κάποιες δεκάδες κρούσματα, ενώ φέτος έχουμε χιλιάδες και διάσπαρτα σε όλη τη χώρα. Συνεπώς ξεκινάμε από μια αρνητική βάση.

Αν οι χώρες από τις οποίες περιμένουμε τουρίστες υποχρεώσουν σε 14ήμερη καραντίνα όσους ταξιδέψουν στο εξωτερικό, δεν θα είναι μια καλή εξέλιξη.

Μια ακόμη αβεβαιότητα είναι η διαχείριση του τουριστικού πακέτου από την ελληνική κυβέρνηση. Μια επιτυχημένη στρατηγική θα είναι να μην κάνει φέτος ό,τι έκανε πέρυσι.