Skip to main content

Κρεμλίνο: Πρόωρο να σχολιάσουμε τις πληροφορίες περί συνομιλιών Ουκρανίας-ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός

EPA/RAMIL SITDIKOV / REUTERS / File Photo

Ο Πεσκόφ είπε ότι η αντίδραση της Ρωσίας σε οποιαδήποτε νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία θα εξαρτηθεί από το αν ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα της Μόσχας

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Η Ρωσία θεωρεί πρόωρο να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία συζητούν το ενδεχόμενο παύσης των αεροπορικών επιθέσεων, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου, δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ουκρανική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι αξιωματούχοι της Ουκρανίας και των ΗΠΑ συζήτησαν μια πρόταση για αεροπορική κατάπαυση του πυρός, η οποία θα παρουσιαζόταν στη Ρωσία στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας αναζωογόνησης των ειρηνευτικών συνομιλιών, με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης που πυροδοτήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Η πηγή ανέφερε ότι η Ουκρανία είχε προσεγγίσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο παρελθόν με προτάσεις για κατάπαυση του πυρός, οι οποίες είχαν απορριφθεί. Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η πίεση στην οικονομία της Ρωσίας από τις συνεχιζόμενες ουκρανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μπορεί να μαλακώσει τη στάση του Πούτιν.

«Δεν γνωρίζουμε πόσο αξιόπιστες είναι αυτές οι αναφορές ή από πού προέρχονται. Πρόκειται για δημοσιεύματα εφημερίδων και τίποτα περισσότερο. Επομένως, είναι πρόωρο να τις σχολιάσουμε σε αυτό το στάδιο», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον Πεσκόφ.

Είπε ότι η αντίδραση της Ρωσίας σε οποιαδήποτε νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία θα εξαρτηθεί από το αν ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα της Μόσχας.

«Έχουμε ακούσει δηλώσεις ότι κάποιες νέες φόρμουλες μπορεί να είναι δυνατές. Πρέπει ακόμα να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτές», δήλωσε ο Πεσκόφ.
«Και, με την πάροδο του χρόνου, κάποιες φόρμουλες ή προτάσεις πιθανότατα θα υποβληθούν. Το τι θα συμβεί στη συνέχεια θα εξαρτηθεί από το πόσο στενά αντιστοιχούν στα συμφέροντά μας».

Επαφέρε με Γουίτκοφ και Κούσνερ

Ο Πεσκόφ επανέλαβε ότι η Μόσχα διατηρεί διαύλους διαλόγου με τους Αμερικανούς διαπραγματευτές.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ελπίζουν ότι οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, θα επισκεφθούν τη Μόσχα όταν το επιτρέψουν τα προγράμματά τους και ότι ο διάλογος με την Ουάσινγκτον θα συνεχιστεί.

Οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μεσολάβηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας έχουν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει τους τελευταίους μήνες, ενώ η διπλωματική προσοχή έχει επίσης εκτραπεί από τον πόλεμο του Ιράν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε αυτή την εβδομάδα με τον Γουίτκοφ και τον Κούσνερ σχετικά με τις προοπτικές ανανέωσης των συνομιλιών με τη Ρωσία και πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον την Τρίτη.

Πηγή: Reuters 

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.