Skip to main content

Πρωταθλητές… στη δυστυχία

ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Λιγότερο ευτυχισμένοι από τους πολίτες σε Κόσοβο, Σερβία, Φιλιππίνες Μαλαισία - Μα δεν ήμασταν... πρωταθλητές Ευρωζώνης;

Και εκεί που είχαμε αποχαιρετήσει το 2023 μετά επαίνων και πανηγυρισμών ως η οικονομία με την κορυφαία επίδοση στον ανεπτυγμένο κόσμο (κατά τον Economist) και τις πολλαπλές αναβαθμίσεις στο αξιόχρεο, το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήρθε να μας προσγειώσει απότομα.

Η αρνητική έκπληξη από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη του 2023, το χαμήλωμα του πήχυ από την ΤτΕ για τους εφετινούς ρυθμούς ανάπτυξης, η απόφαση του Moody’s να μας αφήσει στα «σκουπίδια», αποφεύγοντας να αναβαθμίσει ακόμη και τις προοπτικές, η ταφόπλακα της κυβέρνησης στις όποιες προσδοκίες για νέα μέτρα στήριξης και έκτακτο επίδομα Πάσχα. Ήταν όλα μία υπενθύμιση πως το κλίμα μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα, τα δεδομένα να ανατραπούν και τα χαμόγελα να μετατραπούν σε προβληματισμό.

Κατά κάποιο τρόπο τα σύννεφα αυτά των τελευταίων ημερών φαίνεται να ανταποκρίνονται περισσότερο στην αίσθηση που επικρατεί σε μία κοινωνία, που δοκιμάζεται από την επίμονη κρίση κόστους ζωής. Οι τιμές σε βασικά αγαθά είναι στα ίδια ή και υψηλότερα επίπεδα από εκείνες που συναντάμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πολύ υψηλότερους μισθούς και αγοραστική δύναμη, ενώ οι τιμές κατοικιών και τα ενοίκια καλπάζουν. Η ακρίβεια είναι επίμονα η πρωταρχική ανησυχία των πολιτών στις δημοσκοπήσεις.

Και είναι ίσως και ο παράγοντας που μας κρατάει σταθερά μεταξύ των πιο «μίζερων» λαών στην Ευρώπη.

Πίσω από Κόσοβο και Φιλιππίνες

Στην παγκόσμια κατάταξη για την Ευτυχία, η Ελλάδα υποχώρησε τον τελευταίο χρόνο…6 θέσεις και προσγειώθηκε στην 64η. Οι Έλληνες δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την ποιότητα της ζωής μας, το εισόδημα, τις προσφερόμενες υπηρεσίες ή τις ευκαιρίες και τις προοπτικές, που μας δίνονται.

Είμαστε λιγότερο ευτυχισμένοι από κάθε άλλον λαό της Ε.Ε. πλην των Βουλγάρων, λιγότερο ευτυχισμένοι από τους πολίτες των Φιλιππίνων, της Ταϊλάνδης, της Μαλαισίας.

Απέχουμε πολύ από  το αίσθημα ικανοποίησης που αισθάνονται στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ ή ακόμη στο Κόσοβο και την Σερβία.

Μα πώς γίνεται αυτό; Το 2023 δεν ήμασταν πρωταθλητές στην Ευρωζώνη; Πράγματι, πρωταθλητές στην ανάπτυξη και τη…δυστυχία.