Skip to main content

Δημοσκοπήσεις: Η δεξαμενή των αναποφάσιστων και τι προβληματίζει την κυβέρνηση

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και πού θέλει να δώσει έμφαση η κυβέρνηση ενόψει Ευρωεκλογών

Στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων θέλει να εστιάσει η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές και θα ενταθεί η προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το ποσοστό των πολιτών που δεν έχει αποφασίσει τι θα πράξει την ώρα της κάλπης παραμένει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στην Πειραιώς για το ενδεχόμενο υψηλών ποσοστών αποχής ή και χαλαρής ψήφου.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ένας νέος γύρος περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο στην περιφέρεια όσο και σε γειτονιές της Αθήνας,  προκειμένου να τονίσει την κρισιμότητα των επερχόμενων ευρωεκλογών.  Μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση από την Πειραιώς  αναμένεται να δοθεί σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου με βάση τις μετρήσεις κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας καταγράφουν ανοδική πορεία.

Ενδιαφέρον πάντως έχουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων για τα κριτήρια με τα οποία οι πολίτες θα ψηφίσουν την ώρα των ευρωεκλογών. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την Marc το 62,9%  απαντά  ότι θα βαρύνουν περισσότερο στην ψήφο στις ευρωεκλογές τα εσωτερικά θέματα και η πορεία της χώρας, ενώ μόνο ο ένας στους τρεις απαντά τα ευρωπαϊκά θέματα και η καλύτερη ευρωπαϊκή εκπροσώπηση της χώρας

«Οι Βρυξέλλες είναι πιο κοντά στην Αθήνα απ’ ό,τι πολλές φορές νομίζουμε και αποφάσεις οι οποίες παίρνονται στις Βρυξέλλες, με τον τρόπο τους επηρεάζουν και αυτό το οποίο γίνεται στην Αθήνα» τόνισε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Επεσήμανε δε πως «θα πρέπει να σκεφτούν πολύ προσεκτικά οι Έλληνες πολίτες ποιους ευρωβουλευτές θα στείλουν στην επόμενη Ευρωβουλή για να μπορέσουν να διεκδικήσουν και να αγωνιστούν για τα εθνικά δίκαια μέσα στο περίπλοκο περιβάλλον των  Βρυξελλών».

Από την Πειραιώς αυτό που σημειώνεται είναι πως το υψηλό ποσοστό που πέτυχε στις περσινές εθνικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία δεν σημαίνει πως πρέπει να υπάρξει χαλαρότητα στις ευρωεκλογές. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καλέσει τα γαλάζια στελέχη να σηκώσουν τα μανίκια, εστιάζοντας στην ανάγκη να προβληθεί το κυβερνητικό έργο. «Θα επαναλάβω, λοιπόν, ότι το πρωί της 9ης Ιουνίου όλα ξεκινούν από την αρχή. Το κοντέρ μηδενίζεται. Κάθε κάλπη όταν ανοίγει είναι άδεια» σημείωσε χαρακτηριστικά στο προσυνέδριο της Ν.Δ

Ποια ατζέντα βάζει μπροστά η κυβέρνηση

Στον δρόμο προς τις κάλπες της 9ης Ιουνίου η κυβέρνηση βάζει μπροστά μια διπλή ατζέντα. Πρώτον δίνει βαρύτητα στην οικονομία,  καθώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις η ακρίβεια αποτελεί το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών. Μάλιστα το  επόμενο διάστημα θα τρέξουν μια σειρά από θετικά μέτρα, με το Μαξίμου  να εστιάζει στην γρήγορη υλοποίηση όσων έχουν ανακοινωθεί για τους αγρότες αλλά και στην αύξηση του κατώτατου μισθού που θα κλειδώσει στο υπουργικό συμβούλιο αυτή την εβδομάδα

Παράλληλα από το κυβερνών κόμμα δίνουν έμφαση  σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται της καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα η παιδεία, η υγεία, η ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης αλλά και η ασφάλεια των πολιτών. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως στην χθεσινή του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός  υπογράμμισε  «εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα πολιτικών που έχει στο επίκεντρο του τον άνθρωπο και τα καθημερινά του προβλήματα. Με  στόχο η χώρα μας  να γίνει πιο ευρωπαϊκή,  πιο σύγχρονη,  πιο ασφαλής και πιο δίκαιη».

Να σημειωθεί εδώ πως, όπως σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος  Παπασταύρου,  ένα από τα θέματα του επόμενου υπουργικού συμβουλίου θα είναι η Εθνική Στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία. Τέλος υπενθυμίζεται ότι μέσα στο Μάιο παρουσιαστεί και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό που θα περιλαμβάνει σειρά μέτρων για την στήριξη των νέων ζευγαριών,  για την αντιμετώπιση του brain drain κ.α.