Skip to main content

Ανάπτυξη 2% για την ελληνική οικονομία το 2023 – Τι έφερε την αρνητική έκπληξη

Κατέβασε ταχύτητα η οικονομία το τέταρτο τρίμηνο - Αρνητική έκπληξη η επίδοση του 2% για το σύνολο του έτους

H υψηλή αβεβαιότητα και οι δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον δεν άφησαν ανεπηρέαστη την ελληνική οικονομία. Με βάση τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2023 έφτασε στο 2% έναντι πρόβλεψης στον προϋπολογισμό για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4%.

«Βαρίδι» φαίνεται να αποτέλεσε το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους καθώς με βάση την ΕΛΣΤΑΤ η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 1,2%. Είναι χαρακτηριστικό ότι έπειτα από αρκετά τρίμηνα οι επενδύσεις κατέγραψαν μείωση 5,7% σε ετήσια βάση. Όσον αφορά την καταναλωτική δαπάνη η αύξηση έφτασε στο 1,8% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022, οι εισαγωγές παρέμειναν αμετάβλητες και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,1%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε στην προς τα πάνω αναθεώρηση του ΑΕΠ για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2023 εκτιμώντας ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2% το διάστημα Ιανουαρίου –Μαρτίου (από πρόβλεψη για 1,9%) και με 2,7% την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου 2023 (έναντι εκτίμησης για ανάπτυξη 2,6%).

Το αποτέλεσμα είναι κάτω από τις εκτιμήσεις φορέων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μοναδική εξαίρεση ο ΟΟΣΑ που  σχετικά πρόσφατα  αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την Ελλάδα. Σε έκθεση που δημοσίευσε στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου εκτιμούσε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2%.  Η Τράπεζα της Ελλάδας σε πρόσφατη έκθεσή της «Note on the Greek economy», προέβλεπε ότι η ελληνική οικονομία πέρυσι «έτρεξε» με ρυθμό 2,3%. Αντίστοιχη ήταν και η τελευταία πρόβλεψη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πιο κοντά στην εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ ήταν το ΙΟΒΕ το οποίο είχε αναθεωρήσει την αρχική του πρόβλεψη για το 2023 από 2,4% στο 2,1%.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΚΕΠΕ προέβλεπαν ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα θα φτάσει στο 2,2% το 2023.

Τριμηνιαίες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2023.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 2,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2023.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,4% σε σχέση με το 3τρίμηνο του 2023. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,8%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 1,9% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2023. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,2%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,4%.

Ετήσιες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,8% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2022.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,7% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2022.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο
    του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,7%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,03% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,6% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4,0%.