Skip to main content

Διαβάζοντας τη «Χάγη»

EPA/ABIR SULTAN / POOL

Το σώμα των 17 δικαστών αποφάσισε έξι προσωρινά μέτρα.

Ξέραμε ότι το Διεθνές Δικαστήριο δεν θα αποφάσιζε σε αυτό το στάδιο αν το Ισραήλ είναι ή όχι ένοχο για το έγκλημα της γενοκτονίας στη Γάζα στην υπόθεση «Νότια Αφρική κατά Ισραήλ». Αντίθετα, εξέτασε μόνο αν η Νότια Αφρική έχει κατηγορήσει εύλογα το Ισραήλ και, αν ναι, ποια προσωρινά μέτρα απαιτούνται για την αποτροπή ανεπανόρθωτης βλάβης, μέχρι την ολοκλήρωση των ακροάσεων.

Το σώμα των 17 δικαστών αποφάσισε έξι προσωρινά μέτρα. Η Παλαιστινιακή Αρχή και η Νότια Αφρική χαιρέτισαν μια «αποφασιστική νίκη για το διεθνές κράτος δικαίου». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ήταν πιο θεσμικός από τον υπουργό του Εθνικής Ασφαλείας, ο οποίος, με την ανάρτηση «Χάγη και κουραφέξαλα», διαγράφει (κι αυτό) το δικαστήριο. Ένα θέμα περιφρόνησης της Δικαιοσύνης το έχει η ακροδεξιά και στο Ισραήλ και σε άλλα πλανητικά χωριά.

Αντιδρώντας, ο κ. Νετανιάχου χαρακτήρισε την κατηγορία για γενοκτονία «εξωφρενική». Δεν θα αποφάσιζαν χθες οι δικαστές γι’ αυτό.

«Όπως κάθε χώρα, το Ισραήλ έχει ένα εγγενές δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δικαίως απέρριψε το εξωφρενικό αίτημα να μας στερήσει αυτό το δικαίωμα», ανέφερε ο κ. Νετανιάχου.

Δεν νομίζω ότι η Νότια Αφρική είχε ζητήσει από το Δικαστήριο να αποφανθεί για τη νομιμότητα των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Αν, όντως, δεν είχε ερωτηθεί, γιατί να μπει σε γεωπολιτικό ναρκοπέδιο και να χτυπήσει.

«Η προθυμία του Δικαστηρίου ακόμη και να το συζητήσει αυτό (σ.σ.: ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων) είναι ντροπή που δεν θα ξεπλυθεί για γενιές», έκρινε ο κ. Νετανιάχου.

Εδώ είμαστε. Τα προσωρινά μέτρα σημαίνουν ότι θα υπάρξει πλήρης ακρόαση, γιατί η Νότια Αφρική έχει προβάλει μια εύλογη υπόθεση.

Ναι, αναμένεται να διαρκέσει χρόνια. Το 2007 το Διεθνές Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση για την προσφυγή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σε βάρος της Σερβίας, που ξεκίνησε το 1993. Σύμφωνοι, η δικαιοσύνη αργεί, αλλά μία δίκη είναι πάντα σημαντική.