Skip to main content

Η ουσία των σημειακών παρεμβάσεων

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι το 47% πληρώνει φόρο έως 1.000 ευρώ τον χρόνο και το 27% πληρώνει από 1.000 έως 3.000 ευρώ.

Είναι αλήθεια, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ότι μέχρι τώρα το 71% των ελευθέρων επαγγελματιών εμφανίζει εισόδημα κάτω από 10.920 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι το 47% πληρώνει φόρο έως 1.000 ευρώ τον χρόνο και το 27% πληρώνει από 1.000 έως 3.000 ευρώ. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που από χθες τελεί σε δημόσια διαβούλευση, αρκετοί θα πληρώσουν (λίγο) περισσότερα: το 17% θα πληρώνει μέχρι 1.000 ευρώ τον χρόνο και το 54% θα πληρώνει 1.000 έως 3.000 ευρώ.

Είναι επίσης αλήθεια, όπως λένε οι επαγγελματίες που αντιδρούν, πως κάποιοι από εκείνους που θα πληρώσουν περισσότερα θα αδικηθούν. «Η οριζόντια φορολόγηση βάσει τεκμαρτού εισοδήματος είναι άδικη και οδηγεί σε επιδείνωση και όχι επίλυση των προβλημάτων» λέει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός και, επί της αρχής, έχει δίκιο.

Κάπου ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο αλήθειες φαίνεται πως θα παιχτεί η τελική διαμόρφωση του νέου νομικού πλαισίου κατά της φοροδιαφυγής. Το πόσο θα γείρει δε η ζυγαριά μάλλον θα το ορίσει η παράπλευρη επανεκτίμηση του πολιτικού κόστους.

Ήδη με την κατάθεση του νομοσχεδίου σε διαβούλευση ήρθαν και οι πρώτες «διορθώσεις» ήτοι η προσμέτρηση των συντάξεων στον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος. Οι πληροφορίες λένε πως θα ακολουθήσουν κι άλλες αλλαγές, όπως λένε και ότι ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης δέχεται ισχυρές πιέσεις για εκπτώσεις υπό τον φόβο ακριβώς του πολιτικού κόστους για τη Ν.Δ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης το έθεσε κομψά και συγκρατημένα: «Θα εξετάσουμε», είπε, «σημειακές παρεμβάσεις για να μην αδικηθεί κανείς ελεύθερος επαγγελματίας στο πλαίσιο της νομοθέτησης αυτής, χωρίς βέβαια να παρεκκλίνουμε από την κεντρική φιλοσοφία».

Το ερώτημα είναι πόσο ευρύχωρες θα αποδειχθούν αυτές οι «σημειακές παρεμβάσεις». Εν τέλει, με βάση την αρχική μορφή του νομοσχεδίου, η μέση επιβάρυνση για όσους ελεύθερους επαγγελματίες δήλωναν λιγότερα από τον κατώτατο μισθό (473.000 στον αριθμό) θα ήταν 1.444 ευρώ τον χρόνο. Ήτοι περίπου 300 ευρώ παραπάνω από τον μέσο ετήσιο φόρο που καταβάλλουν σταθερά και αναπόδραστα οι μισθωτοί…