Skip to main content

Εφησυχασμός;

EPA/SASCHA STEINBACH

Χθες, η ΕΚΤ έμεινε σταθερή στην επιθετική επιτοκιακή στρατηγική της, δεν προϊδέασε όμως για τα επόμενα βήματά της, ενώ υποσχέθηκε στήριξη των τραπεζών εφόσον χρειαστεί.

Σκηνικό πολέμου θυμίζουν το τελευταίο διάστημα τα διεθνή χρηματιστήρια. Ο ασκός του Αιόλου που άνοιξε προ ημερών στις ΗΠΑ με τη διπλή τραπεζική κατάρρευση, τρομοκρατώντας τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, είχε συνέχεια στην Ευρώπη. Βέβαια, οι λόγοι της ευρωπαϊκής τραπεζικής έκρηξης ήταν διαφορετικοί, οι αιτίες ωστόσο κοινές με τις ΗΠΑ: τα όσα προκάλεσαν οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων.

Χθες, η ΕΚΤ έμεινε σταθερή στην επιθετική επιτοκιακή στρατηγική της, δεν προϊδέασε όμως για τα επόμενα βήματά της, ενώ υποσχέθηκε στήριξη των τραπεζών εφόσον χρειαστεί. Η Fed επιμένει να μην ανοίγει τα χαρτιά της για το τι μέλλει γενέσθαι, κρατώντας σε αγωνία τη διεθνή χρηματοπιστωτική κοινότητα.

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη κάθε μέρα που ξημερώνει ουδείς γνωρίζει αν θα ακουστεί και μια νέα έκρηξη. Τελευταία αυτή της Credit Suisse. Η παρέμβαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας αποδείχθηκε άμεση και… σωτήρια. Ανώτατα στελέχη της αγοράς διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι η μπόρα πέρασε, ωστόσο διεθνείς οίκοι προτρέπουν το επενδυτικό κοινό να μην εφησυχάζει.

Υπάρχουν, στο μεταξύ, και οι φωνές που υποστηρίζουν ότι πίσω από τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά κρύβονται και διεθνή πολιτικά συμφέροντα, τα οποία, μάλιστα, σχετίζονται με τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις. Αν ισχύει κάτι ανάλογο, τότε οι διαστάσεις της νέας αυτής χρηματοπιστωτικής κρίσης γιγαντώνονται και η επόμενη μέρα φαντάζει τρομακτική…

Το κλίμα στις αγορές δείχνει χαώδες. Οι εμπλεκόμενοι πολλοί, τα ανοικτά μέτωπα ξεχειλίζουν, τα συμφέροντα αντικρουόμενα, οπότε η σκέψη είναι μία: Θα φουσκώσει και πότε νέο… τσουνάμι;