Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο. Παράλληλα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι υπόσχεται μέτρα που δεν μπορεί να υλοποιήσει.
Πιο αναλυτικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, κ. Μητσοτάκης μίλησε για ακόμα μία φορά για εξάντληση της τετραετίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα γίνουν το φθινόπωρο». Όπως είπε, η κυβέρνηση έλαβε εντολή το 2023 προκειμένου να υλοποιήσει ένα τετραετές πρόγραμμα και σε αυτόν τον προγραμματισμό η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να συνεχίζει να παραδίδει έργα.
«Δεν σταματάει μια κυβέρνηση το έργο της επειδή εισήλθαμε στον τέταρτο χρόνο της θητείας. Έχουμε ακόμα έναν πλούσιο προγραμματισμό κυβερνητικού έργο. Πολλά έργα που σχεδιάζονται σήμερα θα υλοποιηθούν στην επόμενη τετραετία», ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι η κινητικότητα- η οποία, όπως είπε, εκλαμβάνεται πολλές φορές ως πρόβα τζενεράλε για ενδεχόμενες εκλογές- δεν είναι ασυνήθιστη και «η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές του 2023».
«Αφεντικό είναι ο λαός»
Όσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν μπορεί να προεξοφλήσει, τονίζοντας ότι θα σεβαστεί, φυσικά, την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, αλλά οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες ποιες είναι οι επιλογές. «Αφεντικό, όμως, είναι ο λαός», επεσήμανε.
Για την προοπτική συνεργασιών υπογράμμισε ότι δεν βλέπει κάποιο έδαφος για συνεργασίες. «Ζητείστε και ανασύρετε από το αρχείο σας τις μετρήσεις τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2023. Και αν βρείτε μια μέτρηση που να μας έδινε πάνω από 35% να μου τη δείξετε. Και τελικά πήραμε 41%. Δεν λέω ότι θα γίνει κατ’ ανάγκη το ίδιο» είπε.
Τόνισε, όμως, ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν τη σταθερότητα και είναι ένας εφικτός στόχος η κυβέρνηση να διεκδικεί την αυτοδυναμία και σίγουρα πιο εφικτό από το να λέει το ΠΑΣΟΚ ότι θα είναι πρώτο με μία ψήφο διαφορά.
«Δεν θα μπω στον πειρασμό να ανοίξω το πουγκί»
Παράλληλα, ρωτήθηκε για την πολιτική αντιπαράθεση με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Αλέξη Τσίπρα καθώς την κοστολόγηση των προτάσεών τους, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν θα μπει στον πειρασμό να υποσχεθεί στον κόσμο πράγματα που ξέρει πως δεν μπορεί να υλοποιήσει.
«Εγώ δεν θα μπω στον πειρασμό να ανοίξω το πουγκί ή να υπόσχομαι πράγματα τα οποία ξέρω ότι δεν θα υλοποιήσω. Έτσι εκλέχτηκα δύο φορές πρωθυπουργός και μ’ αυτόν τον τρόπο χτίζω σχέσεις εμπιστοσύνης που προσδοκά η ελληνική κοινωνία από τον πρωθυπουργό», είπε χαρακτηριστικά. Με αυτό τον τρόπο, υποστήριξε πως χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης με την ελληνική κοινωνία.
Θυμούνται οι Έλληνες την εμπειρία της φοροεπιδρομής του 2015, για την οποία δεν τους είχε ενημερώσει κανείς, είπε ο κ. Μητσοτάκης για τον Αλέξη Τσίπρα ενώ χαρακτήρισε αστείο το να τσακωνόμαστε για τη 13η σύνταξη, ζητώντας από τον κ. Ανδρουλάκη να κάνει το προφανές και να ρωτήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή το αρμόδιο Συμβούλιο της Βουλής πόσο θα κοστίσει.
«Δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης με τον Αντώνη Σαμαρά»
Ερωτηθείς εάν σκοπεύει να προσπαθήσει να προσεγγίσει εκ νέου τους δύο πρώην πρωθυπουργούς της Νέας Δημοκρατίας που ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι σέβεται όλους πρώην πρωθυπουργούς της Νέας Δημοκρατίας που έχουν καθίσει στην «ηλεκτρική καρέκλα» στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ως προς την κριτική που ακούει υποστήριξε ότι αυτά που ακούει δεν αφορούν τις δεσμεύσεις με τις οποίες εκλέχθηκε η κυβέρνηση έχοντας ως υποχρέωση να υλοποιήσει.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο ίδρυσης κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά είπε «αφήστε να κυλήσει ο χρόνος και να δούμε τις εξελίξεις». Αναγνώρισε πάντως ότι υπάρχει ουσιαστική αμφισβήτηση, δημόσια, της κεντρικής πολιτικής της κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης με τον Αντώνη Σαμαρά», είπε χαρακτηριστικά.
Η ΔΕΘ
Στη συνέντευξη ο πρωθυπουργός μίλησε επίσης για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στη ΔΕΘ. Όπως είπε, δεν θα παρουσιαστούν μόνο τα μέτρα που αυτή τη φορά θα έχουν στο επίκεντρο τη μεσαία τάξη, και κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θα παρουσιαστεί και ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα του 2030. «Στη ΔΕΘ θα παρουσιάσουμε και τον οικονομικό προγραμματισμό για τον επόμενο χρόνο κι ένα πρόγραμμα τετραετίας», ανέφερε.
Για την επιτεινόμενη ακρίβεια αναγνώρισε ότι είναι μια μεγάλη δοκιμασία για την ελληνική οικονομία και για πολλά ελληνικά νοικοκυριά. Πολλές από τις αυξήσεις που δόθηκαν και πολλές από τις μειώσεις φόρων που νομοθετήθηκαν, σε έναν βαθμό τις έχει απορροφήσει η αύξηση των τιμών. Υπογράμμισε ότι η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος είναι κεντρική προτεραιότητα.
«Πέρσι στη ΔΕΘ στηρίξαμε νέους και οικογένειες με παιδιά. Δεν θα ανοίξω τα χαρτιά μου για τη ΔΕΘ αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες ότι θα μοιράσουμε και το τελευταίο ευρώ που διαθέτουμε. Άρα η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται επί φαντασιακών προσδοκιών. Προφανώς θα ήθελα να έχω παραπάνω πόρους να μπορώ να κατανείμω. Περιμένω από την αντιπολίτευση να μας πει πώς θα κατανείμει τα χρήματα ή αν ακολουθήσει διαφορετική πολιτική να μας πει ποιους φόρους θα αυξήσει. Και ειδικά για τον κύριο Τσίπρα οι πολίτες θυμούνται την εμπειρία της φοροεπιδρομής», είπε.
Για τη μείωση του ΦΠΑ τόνισε ότι έχει γίνει στοχευμένα σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, επεσήμανε ότι από τη μείωση του ΦΠΑ ωφελείται και ο πλούσιος και ο αδύναμος και τόνισε ότι προτιμά να στηρίξει αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη. Υπενθύμισε ότι και η Ισπανία πήρε πίσω το μέτρο.
«Ποτέ δεν αρνήθηκα ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ένα διαχρονικό σκάνδαλο»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αναγνωρίζοντας ευθέως την κυβερνητική καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
«Ποτέ δεν αρνήθηκα ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ένα διαχρονικό σκάνδαλο», είπε, υπενθυμίζοντας την απόφαση για μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ.
«Αναγκαστήκαμε να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό και να περάσει η αρμοδιότητα υπολογισμού και καταβολής των αγροτικών αποζημιώσεων στην ΑΑΔΕ. Εξαιρετικά δύσκολη μεταρρύθμιση και δεν την στήριξε κανένα κόμμα. Στην αρχή υπήρχε επιφύλαξη από τον αγροτικό κόσμο, έγιναν οι πληρωμές τέλη Ιουνίου και έγιναν σωστά και σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι πήραν και περισσότερα. Αυτή ήταν η μεγάλη μεταρρύθμιση. Αργήσαμε να την κάνουμε, αλλά αν γύριζα τον χρόνο πίσω θα την έκανα ξανά αυτή τη μεταρρύθμιση», δήλωσε.
«Αυτή είναι η πραγματική πτυχή του σκανδάλου αλλά από αυτό το πρόβλημα μέχρι να βαφτίσουμε μια ολόκληρη κυβέρνηση ως κυβέρνηση υποδίκων επειδή 13 βουλευτές μας προσφέρθηκαν οι ίδιοι να αρθεί η ασυλία τους και τώρα διαπιστώνουμε ότι για 9 στους 13 δεν υπάρχει κανένα θέμα και 4 θα πάνε στο ακροατήριο για πλημμελήματα με ταχείες διαδικασίες υπάρχει μια πολύ μεγάλη απόσταση. Υπήρχε από την αντιπολίτευση μία συστηματική στοχοποίηση μιας ολόκληρης παράταξης. Δεν υπήρχε για 9 υποθέσεις πραγματικό ζήτημα», πρόσθεσε.
Τι είπε για τα Τέμπη
Αναφερόμενος στα Τέμπη, ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει μάθει να σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και να έχει εμπιστοσύνη. «Δεν θα πω τίποτα παραπάνω γιατί νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι η οριζόντια θέση την οποία πρέπει όλοι να υιοθετούν. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί εισαγγελείς. Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι θα περιμένει την τελική κρίση της Δικαιοσύνης.
Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία τόνισε πως πρόκειται για έναν πολύ χρήσιμο θεσμό. «Την στηρίξαμε ως θεσμό. Αν εκ των υστέρων χειρίστηκε σωστά αυτή την υπόθεση θα το κρίνει η ίδια η ζωή. Δικαιώθηκαν αυτοί που έλεγαν ότι μπορεί να έγιναν βιαστικοί χειρισμοί. Εγώ αναγκάστηκα να απομακρύνω τρεις υπουργούς μου και τελικά οι υποθέσεις τους μπήκαν στο αρχείο. Είναι ένας νέος θεσμός που τον στηρίζουμε αλλά πρέπει να βρει τα πατήματά της. Ασκώ δικαιολογημένη κριτική, όταν ορισμένες φορές έχει υποπέσει σε σφάλματα. Δεν μπορώ να καταλογίσω σε καμιά περίπτωση σκοπιμότητα», τόνισε.
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












