Skip to main content

Η πράσινη ενέργεια καύσιμο για την ελληνική οικονομία

Από την έντυπη έκδοση

Tου δρα Αθανάσιου Κελέμη*
* O δρ. Αθανάσιος Κελέμης είναι γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου​

Η προσπάθεια της Ελλάδας να τονώσει τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της πρέπει να βασίζεται σε μια ξεκάθαρη «συνταγή», με πολύ συγκεκριμένα «συστατικά»: Τη στήριξη καινοτόμων δράσεων, την προώθηση της ψηφιοποίησης, την προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων και την ένταση της εξωστρέφειας, που από κοινού διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις μετάβασης της χώρας σε ένα οικονομικό μοντέλο παραγωγής, με όρους ανταγωνιστικότητας και αειφορίας.

Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο έχει επανειλημμένως τονίσει ότι τα νέα δεδομένα απαιτούν γρήγορη προσαρμογή σε κάθε καινούργια συνθήκη, συντονισμένες στρατηγικές και, κυρίως, την υποβοήθηση της αναπτυξιακής προσπάθειας από το σύνολο της αγοράς.

Τέσσερις λόγοι

Η ελληνική οικονομία καλείται να ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις της σε τομείς όπως η παραγωγή, οι υπηρεσίες, ο τουρισμός, η ναυτιλία, τα logistics, όμως η μεγαλύτερη ώθηση θα δοθεί από την ενέργεια, που θα λειτουργήσει ως «καύσιμο» για τη χώρα. Οι λόγοι είναι τέσσερις:

* Η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, που προβλέπει πόρους περίπου 44 δισ. ευρώ για την επόμενη 10ετία και θα δρομολογήσει σειρά επενδυτικών projects υψηλού κόστους.

* Η προσπάθεια απολιγνιτοποίησης της χώρας, η οποία ουσιαστικά τώρα αρχίζει και θα δημιουργήσει ευκαιρίες ανάπτυξης, τόσο στην ίδια την αγορά ενέργειας όσο και σε άλλα πεδία, που θα χρηματοδοτηθούν από ειδικά κοινοτικά προγράμματα, προς ενίσχυση περιοχών, από τις οποίες θα αποσυρθεί ο λιγνίτης.

* Η αξιοποίηση των φυσικών πηγών ενέργειας που διαθέτει η Ελλάδα και που δεν είναι άλλες από τον ήλιο και τον αέρα, πηγές οι οποίες θα τροφοδοτήσουν όλο και περισσότερα έργα ΑΠΕ.

* Η εκμετάλλευση, πολιτική και οικονομική, του γεωστρατηγικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι αγωγοί φυσικού αερίου, υφιστάμενοι και μελλοντικοί, όπως και η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων θα κινητοποιήσουν, στο μέλλον, κεφάλαια πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μόνο τυχαία δεν ήταν, λοιπόν, η απόφαση που έλαβαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, πέρυσι στο Βερολίνο, για τη διοργάνωση του «Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ Vision & Investment Opportunities», που θα έχει στο επίκεντρό του την πράσινη ανάπτυξη.

Διοργάνωση

Πρόκειται για διοργάνωση την ευθύνη της οποίας φέρει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK e.V.) και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων (BDI e.V.).

Στις 9 Μαρτίου, στο Βερολίνο, όπου η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών, όπως και διεθνών funds, θα κληθεί να περάσει το μήνυμα ότι ως οικονομία διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να «σηκώσει» έναν νέο κύκλο επενδύσεων, ο οποίος θα στοχεύει στην τόνωση του αναπτυξιακού της ρυθμού, έχοντας ως βασικό της σύμμαχο τη Γερμανία. Την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης και βασικό οικονομικό εταίρο της χώρας, που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας. Άλλωστε, η Γερμανία πάγια αποτελούσε πηγή προσέλκυσης επενδύσεων, που βελτίωναν το «ποιοτικό παραγωγικό απόθεμα» της Ελλάδας.