Skip to main content

Εξιτήριο μετά από 35 χρόνια νοσηλείας πήρε ο άνδρας που αποπειράθηκε να σκοτώσει τον Ρίγκαν

Εξιτήριο από το ψυχιατρικό νοσοκομείο πήρε μετά από 30 χρόνια νοσηλείας ο Τζον Χίνκλι ο νεότερος, ο άνθρωπος που είχε αποπειραθεί το 1981 να δολοφονήσει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν για να εντυπωσιάσει την ηθοποιό Τζόντι Φόστερ και θα ζήσει μαζί με την ηλικιωμένη μητέρα του.

Την αναχώρησή του από το νοσοκομείο Σεντ Ελίζαμπεθς της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας γνωστοποίησε πρώτη χθες Σάββατο η εφημερίδα The Washington Post.

Η υπηρεσία ψυχιατρικής υγείας της Ουάσινγκτον περιορίστηκε χθες να αναφέρει σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου ότι «όλες οι αναχωρήσεις που προβλέπονταν για σήμερα έγιναν».

Η δικαιοσύνη ενέκρινε την απελευθέρωση του Χίνκλι τον Ιούλιο, με αυστηρούς περιοριστικούς όρους.

Ο Χίνκλι, σήμερα 61 ετών, είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει τον Ρίγκαν καθώς ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ έβγαινε από το ξενοδοχείο Χίλτον της Ουάσινγκτον την 30ή Μαρτίου 1981, ανοίγοντας πυρ εναντίον του και τραυματίζοντας άλλους τρεις ανθρώπους. Ο 25χρονος τότε Χίνκλι, που είχε διακοψει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο, είχε εμμονή με την Τζόντι Φόστερ, αφότου την είχε δει στο φιλμ Taxi Driver του Μάρτιν Σκορτσέζε και ήθελε με αυτή του την πράξη, που εμπνεύστηκε από το σενάριο της ταινίας, να την εντυπωσιάσει.

Ο Χίνκλι κρίθηκε από την αμερικανική δικαιοσύνη ότι δεν ήταν ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του λόγω ψυχασθένειας. Διαγνώστηκε ότι έπασχε από κατάθλιψη και παράνοια.

Η μία από τις σφαίρες εξοστρακίστηκε στην προεδρική θωρακισμένη λιμουζίνα και πέτυχε τον Ρόναλντ Ρίγκαν στο στήθος, κοντά στην καρδιά. Ο τότε αμερικανός πρόεδρος ανέρρωσε γρήγορα, αλλά ο εκπρόσωπος Τύπου του Τζέιμς Μπρέιντι, έμεινε εν μέρει παράλυτος και τελικά πέθανε το 2014. Μετά τον τραυματισμό του, έγινε ένας από τους γνωστότερους εκπροσώπους του κινήματος για τον έλεγχο της οπλοκατοχής.

Η οικογένεια Ρίγκαν είχε εκφράσει σε μια ανακοίνωσή της τον Ιούλιο την έντονη αντίθεσή της στην απελευθέρωση του Χίνκλι, κρίνοντας – αντίθετα με την απόφαση του δικαστή – ότι αποτελεί «απειλή για τον εαυτό του και άλλους».

Η Πάτι Ρίγκαν-Ντέιβις, κόρη του άλλοτε προέδρου, είχε τονίσει το 2015 ότι θεωρεί ιδιαίτερα ανησυχητικό πως κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του, ο Χίνκλι είχε αλληλογραφήσει με τους κατά συρροή δολοφόνους Τεντ Μπάντι και Τσαρλς Μάνσον.

Η Φόστερ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την υπόθεση από το 1981.

Ο Χίνκλι θα εγκατασταθεί στο Ουίλιαμσμπεργκ (Βιρτζίνια), περίπου 240 χλμ. νότια της Ουάσινγκτον, όπου θα ζει σε μια περίκλειστη κοινότητα μαζί με την 90χρονη μητέρα του.

Η απελευθέρωσή του συνοδεύεται από δεκάδες όρους, μεταξύ άλλων, θα ενημερώνει τη Μυστική Υπηρεσία για κάθε μετακίνησή του, θα εξετάζεται τακτικά από ψυχιάτρους, του έχει απαγορευτεί να μιλά στον Τύπο, δεν θα μπορεί να παρουσιάζει δημόσια ή ιδιωτικά δημιουργίες του ή αναμνηστικά αντικείμενα, κ.λπ. Του απαγορεύεται επίσης η κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση ναρκωτικών, η κατοχή όπλων, κάθε επικοινωνία με την Φόστερ ή την οικογένεια Ρίγκαν, καθώς και η συναναστροφή με οποιοδήποτε πρόσωπο δεν έχει εγκρίνει ρητά το δικαστήριο.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters