Skip to main content

Με δυτικά όπλα και know how η αντεπίθεση της Ουκρανίας

REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

Εκπαίδευση μονάδας στη Γερμανία- Στόχος η ειδίκευση στις επιθετικές επιχειρήσεις.

Αφού προσπάθησε να μειώσει τις προσδοκίες σχετικά με την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της, η Ουκρανία δηλώνει πλέον έτοιμη να διεκδικήσει τα ουκρανικά εδάφη που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις στη χώρα.

«Δεν ξέρω πόσο καιρό θα πάρει. Για να είμαι ειλικρινής, μπορεί να εξελιχθεί με πολλούς τρόπους, διαφορετικούς. Αλλά θα το κάνουμε και είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, υποβαθμίζοντας ωστόσο τις προοπτικές για μια γρήγορα επιτυχία και προειδοποιώντας για πιθανές βαριές απώλειες.

Όταν αρχίσει τελικά η αντεπίθεση της χώρας, οι επιχειρήσεις δεν θα αξιοποιήσουν μόνο τα δυτικά όπλα, αλλά και την δυτική τεχνογνωσία, η οποία έχει αποκτηθεί έπειτα από μήνες εκπαίδευσης με στόχο τη μετατροπή του στρατού της Ουκρανίας σε μια σύγχρονη δύναμη που ειδικεύεται στις πιο προηγμένες πολεμικές τακτικές του ΝΑΤΟ, αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post.

Την ώρα που πολλές ουκρανικές μονάδες μάχονταν για να εκδιώξουν τα ρωσικά στρατεύματα μάχονταν στα ανατολικά και νότια της χώρας, η νεοιδρυθείσα 47η Ξεχωριστή Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία προετοιμαζόταν σε μια βάση του ΝΑΤΟ στη Γερμανία για την επόμενη φάση του πολέμου.

Η ηγεσία της ταξιαρχίας εκπαιδεύτηκε με υπολογιστές που προσομοίωσαν καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν στην πραγματική ζωή. Ο υποδιοικητής Maj. Ivan Shalamaha και άλλοι σχεδίασαν τις επιθέσεις τους και στη συνέχεια άφησαν το πρόγραμμα να τους δείξει τα αποτελέσματα – πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι Ρώσοι, πού θα μπορούσαν να επιτύχουν μια σημαντική νίκη και πού θα θα μπορούσαν να υποστούν απώλειες.

Πλέον η 47η ταξιαρχία και άλλες μονάδες έχουν λάβει δυτικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων μάχης πεζικού Bradley, και έχουν μεταφερθεί σε μια μυστική τοποθεσία πιο κοντά στην πρώτη γραμμή. Κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης δημοσιογράφων της Washington Post, οι στρατιώτες περίμεναν τη διαταγή για να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις τους με στόχο να ανακτήσουν μεγάλο τμήμα της ουκρανικής επικράτειας και να ανατρέψουν τον πόλεμο υπέρ του Κιέβου.

Η αντεπίθεση θα είναι το μεγαλύτερο τεστ μέχρι τώρα της στρατηγικής της Δύσης, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, να ενισχύσει τους Ουκρανούς με όπλα και εκπαίδευση για να πολεμήσουν όπως θα πολεμούσε ο αμερικανικός στρατός, σχολιάζει η WP.

Βασικός στόχος της εκπαίδευσης ήταν να διδάξει στους στρατιώτες της Ουκρανίας πώς να προχωρήσουν σε  επιθετικές επιχειρήσεις. Για χρόνια, ο ουκρανικός στρατός επικεντρωνόταν κυρίως σε αμυντικές τακτικές, πώς να προστατεύσει την επικράτειά του από επίθεση δηλαδή. Ακόμη και οι στρατιώτες που πολέμησαν με τις ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία για οκτώ χρόνια πριν από την εισβολή της Μόσχας είχαν ελάχιστη εμπειρία σε προγραμματισμένες επιθέσεις.

Η επιτυχής ουκρανική αντεπίθεση το περασμένο φθινόπωρο για την απελευθέρωση σχεδόν όλης της βορειοανατολικής περιοχής Χάρκοβο της Ουκρανίας σε λιγότερο από μια εβδομάδα ήταν η πρώτη προγραμματισμένη επίθεση μεγάλης κλίμακας του στρατού στα πάνω από 30 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας.

Η επιτυχία στο Χάρκοβο, και η αποτελεσματική υπεράσπιση του Κιέβου στην πρώτη φάση του πολέμου, αποδόθηκαν εν μέρει στην προηγούμενη εκπαίδευση του ΝΑΤΟ στον στρατό της Ουκρανίας, η οποία ξεκίνησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία. Πολλοί Ουκρανοί διοικητές, που είναι σήμερα στην ανώτερη ηγεσία , συμμετείχαν σε αυτού τους είδους την εκπαίδευση.

 naftemporiki.gr