Skip to main content

Ουκρανία: Το προσδόκιμο ζωής για έναν στρατιώτη στην πρώτη γραμμή του πολέμου; «Μόλις 4 ώρες»

Ορισμένες από τις πιο αιματηρές μάχες έχουν λάβει χώρα στο Μπαχμούτ.

Έναν χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η κατάσταση στο μέτωπο είναι δραματική, τόνισε στο ABC News απόστρατος πεζοναύτης των ΗΠΑ που πολεμά μαζί με τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή του Ντονμπάς.

«Η κατάσταση στο πεδίο της μάχης είναι πολύ άσχημα. Τα θύματα πολλά. Το προσδόκιμο ζωής είναι περίπου τέσσερις ώρες στην πρώτη γραμμή» είπε χαρακτηριστικά ο πεζοναύτης Τρόι Όφενμπέκερ.

Η κατεστραμμένη από τον πόλεμο πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας υπήρξε ο τόπος μερικών από τις πιο αιματηρές μάχες από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Η μάχη για την πόλη, η οποία είχε προπολεμικό πληθυσμό περίπου 73.000 ανθρώπων, είναι η πιο μακροχρόνια του πολέμου.

Ένας χρόνος πολέμου στην Ουκρανία μέσα από 50 φωτογραφίες

Οι μάχες στο Μπαχμούτ είναι τόσο σφοδρές, που όπως λέει ο Όφενμπεκρ, η περιοχή έχει ονομαστεί «μηχανή του κιμά». Στις αρχές Ιανουαρίου, ένας ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ περιέγραψε τη μάχη μέσα και γύρω από αυτήν την πόλη, η οποία φαίνεται να έχει περιορισμένη στρατηγική σημασία τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Ουκρανία, ως «πραγματικά σκληρή και άγρια». «Μιλάμε για χιλιάδες χιλιάδες βολές πυροβολικού μεταξύ των δύο πλευρών», είπε τότε ο αξιωματούχος.

Το Μπαχμούτ υπήρξε σημαντικός στόχος για τις ρωσικές επιθετικές δυνάμεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τόσο τον τακτικό στρατό της όσο και την περιβόητη Ομάδα Βάγκνερ, μια οργάνωση μισθοφόρων που συνδέεται με το Κρεμλίνο. Η Ρωσία υφίσταται «αυξανόμενη πολιτική πίεση» για να διεκδικήσει κάποιες νίκες καθώς συμπληρώθηκε ένα έτος από την εισβολή, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Το Μπαχμούτ, το οποίο βρίσκεται στην κατεχόμενη περιοχή του Ντόνετσκ της Ουκρανίας, πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Στα τέλη του περασμένου έτους, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι είχε μετατραπεί σε «καμένα ερείπια».

Γιατί η Δύση θέλει να «χαρίσει» το Μπαχμούτ στη Ρωσία

Παρά την πολύμηνη προσπάθεια των ρωσικών δυνάμεων να περικυκλώσουν την πόλη, τα ουκρανικά στρατεύματα παρείχαν μια σκληρή άμυνα που εμπόδισε τους Ρώσους να την καταλάβουν. Εν τω μεταξύ, οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι η Ρωσία μπορεί να έχει υποστεί έως και 200.000 απώλειες κατά τη διάρκεια των μαχών στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων έως και 60.000 στρατιωτών που σκοτώθηκαν.

«Έχουν χάσει, σε ορισμένες κατηγορίες, περισσότερο από το ήμισυ του στρατιωτικού τους εξοπλισμού σε αυτόν τον πόλεμο και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο από τους πιο έξυπνους και καλύτερους Ρώσους έχουν εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωσε η Βικτόρια Νούλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για πολιτικές υποθέσεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Τι φέρνει λοιπόν αυτός ο πόλεμος στον μέσο Ρώσο; Τίποτα» τόνισε.